Centrele de noapte un refugiu pentru oamenii străzii

Zeci de oameni ai străzii au fost salvați de către polițiști de frigul năprasnic și se află în centrele de noapte.

Mulți ajung pe stradă din cauza divorțurilor și a bolilor de care suferă. În centrele de noapte însă își găsesc liniștea și ajung să locuiască chiar și ani buni.

Odată cu sezonul rece, viața oamenilor care locuiesc pe străzi este deseori pusă în pericol. Unii dintre aceștia merg de bună voie în centrele de noapte unde primesc mâncare și sunt cazați până la sfârșitul sezonului rece. Alții însă sunt adunați de către oamenii legii și duși la adăpost.

La centrul temporar din Tudor Vladimirescu, Nr. 8 din 42 de locuri disponibile, 36 au fost ocupate.

La centrul social de urgență numărul total de locuri este de 43. Dintre acestea mai sunt libere doar două locuri. Îngrijorător este faptul că față de anul trecut, numărul persoanelor care ajung în centrele de noapte a crescut considerabil. Uneori, adăposturile de noapte nu sunt doar simple refugii ci constituie și o nouă șansă.

Cele mai multe persoane sunt trecute de 50 de ani.

Printre acestea l-am găsit pe Ioan. Un bătrânel simpatic dar cu o viață grea. Spune că la centru are tot ce își dorește. Cel mai important lucru însă este că are un adăpost deasupra capului. Deși masa îi este asigurată, nu poate mânca orice, este bolnav și are nevoie de regim.

Cătălin a ajuns pe străzi după ce a vândut apartamentul unde locuia împreună cu soția sa.

S-a apucat însă de băut și a devenit un om al străzii când cea cu care jurase să își petreacă întreaga viață a murit. Deși mai are o soră și un frate nu poate locui la aceștia. Spune că au și ei problemele lor și nu vrea să fie o povară pentru nimeni.

De trei ani însă, viața i s-a mai îmbunătățit.

Locuiește acum la centrul de noapte și este mulțumit că are căldură, mâncare, dar mai ales un adăpost deasupra capului.

Sorin, mărturisește că a ajuns să locuiască pe străzi după nenumărate operatii la cap și după un divort, Zilele trec greu și nu mai are pe nimeni în viață. Își găsește însă liniștea în cărți, pe care adoră să le citească.

Printre oamenii de la centrul de noapte l-am găsit și pe Marian.

La 25 de ani nu mai speră la un viitor ca ceilalți tineri. Cu toate că a trăit mult timp pe străzi și prin numeroase centre de plasament nu se consideră un om al străzii.

A fost adus în centrul de noapte când starea lui de sănătate se înrăutățise, acum se află sub supravegherea unui medic, iar cei de la centru au grijă de el cum știu mai bine. Băiatul suferă de ciroză hepatică și locuiește aici de patru luni.

Dacă unii au venit la adăposturile de noapte din inițiativă proprie, alții au fost aduși aici de oamenii legii. Ioan Onuțu, directorul executiv al Poliției Locale spune că strângerea și salvarea acestor oameni a fost o adevărată provocare.

Chiar și în aceste condiții 36 de oameni atât femei cât și bărbați au fost duși și cazați în centrele de noapte.

Ba mai mult decât atât oamenii legii au reușit să le salveze din ghearele frigului și pe celelalte opt persoane care se aflau sub supravegherea lor și nu doreau niciun fel de ajutor.

Citeste si:

Facebook Comments