VIDEO! Cer decontarea reală a serviciilor psihologice

Decontare reală a serviciilor psihologice, asta cer de mult timp, părinţii copiilor cu tulburări de spectru autist, care au ajuns la limita disperării din cauza carenţelor din sistemul medical. Şi în timp ce sunt nevoiţi să plătească evaluările psihologice şi şedinţele periodice din propriul buzunar, casele de asigurări de sănătate decontează extrem de puţin pentru serviciile conexe actului medical.

Serviciile conexe actului medical sunt cele de evaluare psihologică, psihoterapie, logopedie sau kinetoterapie. De ele au nevoie toţi copiii cu tulburări de dezvoltare şi alte tulburări psihice, cum sunt autismul, tulburările emoţionale, de comportament sau alte boli asemănătoare. Însă doar o mică parte dintre ei ajung să beneficieze gratuit de ele. Asta pentru că medicii de la Centrul de Sănătate Mintală de la Secţia de Pediatrie de-abia fac faţă cererii aşa că nu reuşesc să ofere decât foarte puţine.

Terapia este foarte complexă şi diferă de la caz la caz.

Doar că pentru aceste servicii cei mai mulţi părinţi trebuie să plătească dacă le vor. Ori apelează la asociaţiile de părinţi. Cum fiecare copil are nevoie de foarte multe ore pe săptămână, în medie 20, cabinetele ce există la spital sau la Protecţia Copilului nu asigură nici măcar o mică parte din orele de terapie de care ar avea nevoie sutele de copii din judeţ.

O astfel de asociaţie e cea a părinţilor copiilor cu autism din Botoşani. Acolo, plătiţi din fonduri proprii, lucrează doi terapeuţi dar nici aceştia nu sunt îndeajuns. Reuşesc să asigure doar 6 ore de terapie pe lună. Ca să fie cu adevărat eficiente, copiii ar avea nevoie de mult mai multe.

În completarea lor, reprezentanţii asociaţiilor propun mai multe soluţii, dintre care una ar decontarea serviciilor de terapie pe bază de formular, la fel cum fac farmaciile cu reţetele de medicamente gratuite. Astfel, medici psihologi privaţi ar putea oferi şedinţe de terapie pe care mai apoi să primească bani de la CAS. În teorie, şi acum s-ar putea întâmpla acest lucru, dar din lipsa unor reglementări acest lucru nu se întâmplă. Pentru servicii conexe, CAS a decontat anul trecut doar aproximativ 4500 de lei luanr.

 

 

 

 

Citeste si:

Facebook Comments