Cetățean de Onoare al Botoșaniului a murit la 91 de ani

Cetățean de Onoare al Botoșaniului a murit la 91 de ani

Matematicianul Solomon Marcus s-a stins din viață

A murit matematicianul Solomon Marcus, Cetățean de Onoare al Botoșanilor. Matematicianul, membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, la Bacău, părinții săi fiind croitori. Tatăl marelui matematician avea rădăcini în Botoşani.

A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității București, obținând ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent. După absolvirea facultății, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale. Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 2001 era membru titular al Academiei Române. Academicianul Solomon Marcus a primit Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani în anul 2012.

În ultimele luni de viață, Solomon Mărcuș a făcut parte din grupul de experți numit de ministrul Educației, Adrian Curaj, să coordoneze “elaborarea arhitecturii curriculare” pentru învățământul preuniversitar. Solomon Marcus a criticat, în câteva interviuri, actualul sistem de învățământ din România.

Citeste si:

Facebook Comments