„Cine poartă mărtișoare/ Nu va fi pârlit de soare”

Mărțișorul, vestitorul primăverii

Firav, dar plin de semnificații, o împletire a contrastelor, despre care oamenii credeau demult că ar avea putere magică. Acesta este mărțișorul cu care întâmpinăm primăvara.

Tradiția Mărțișorului, veche de circa 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credințele și practicile agrare ale dacilor. Ei confecționau, peste iarnă, șiraguri de pietricele albe și roșii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărtișoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin, roșul ce reprezintă focul, sângele, soarele, și principiul masculin, albul ce reprezintă limpezimea apei, înțelepciunea.

Și românii sărbătoreau începutul primăverii la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului și al turmelor, personificare a naturii ce renaște.

Cu timpul, mărțișorul a luat forma celor două fire, alb și roșu, răsucite așa cum răsucește Baba Dochia, în fuior, firul celor 365 de zile sau 366 – în anii bisecți, cum este și 2016, în timp ce urcă pe munte cu oile.

Șnurul bicolor semnifica iarna și primăvara împletite și victoria soarelui și a vieții asupra frigului și întunericului.

La români, Mărțișorul este aducător de sănătate și noroc. În trecut, cu această credința în gând, mamele legau la mâinile sau la gâtul copiilor, în dimineața de 1 martie, șnurul bicolor împletit chiar de ele, din lâna. De șnur atârnau un bănuț de argint, pentru că pruncii să fie sănătoși și curați ca argintul, roșii la față, semn al vitalității și voioșiei, și norocoși.

Fetele își puneau firul împletit la gât, convinse că talismanul le va păzi de arșița soarelui atunci când vor ieși la câmp.

Puterea magică a mărțișorului era consfințită de zicala: „Cine poartă mărtișoare/ Nu va fi pârlit de soare”.

Atârnat de crengile pomilor fructiferi, șnurul alb-roșu funcționa ca o garanție a rodului bogat de peste an. La moldoveni, persistă obiceiul ca talismanul legat cu șnur alb și roșu să fie oferit de fete băieților, ca să fie sănătoși și să aibă lipici la sexul opus.

Sunt deja zeci de ani de când, mai ales la oraș, mulți bărbați preferă să dăruiască flori femeilor în locul mărțișoarelor clasice

Citeste si:

Facebook Comments