VIDEO! Colectarea selectivă, misiune imposibilă

Botoșaniul este unul dintre multele județe, repetente la capitolul colectare selectivă a deșeurilor. Cu lecția neînvățată sunt prinse și autoritățile care nu au făcut suficiente eforturi de educare a populației în acest sens. În continuare în apartamentele botoșănenilor există un singur coș de gunoi în care se aglomerează tot soiul de deșeuri.

În scurt timp, va debuta o campanie de conștientizare și informare a cetățenilor. Pentru ca botoșănenii să învețe să-și arunce resturile pe categorii, se vor investi nu mai puțin de 50 000 de euro.

Colectarea selectivă a deșeurilor este o necunoscută pentru botoșăneni. Singurele deșeuri care se colectează separat sunt cele electronice și asta pentru că există o firmă de profil care periodic organizează campanii de colectare. Stația de reciclare va poposi în câteva comune din Botoșani în intervalul 16-30 mai și 15-29 iunie

Dacă la acest capitol stăm bine, la celelalte tipuri de deșeuri este dezastru. În prezent la Botoșani nu se mai pot colecta materiale inerte rezultate din construcții sau resturi vegetale, iar acestea ajung să fie împrăștiate la voia întâmplării. Șefa de la Mediu și președintele Consiliului Județean sugerează Primăriei să își facă propriul depozit.

Directorul de la Mediu susține că Primăria ar fi făcut demersuri pentru un depozit de deșeuri provenite din construcții dar intenția s-a pierdut.
Cât despre colectarea selectivă, nici că poate fi vorba.

Autoritățile responsabile să conștientizeze această problemă fac pași mici. În urmă cu câțiva ani a fost derulată o campanie în acest sens. În viitorul apropiat, ar urma să se investească 50 000 de euro pentru o altă campanie.

Există și o inițiativă legislativă care modifică legislația actuală prin care se propune recuperarea plasticului și cartonului prin oferirea contravalorii acestor deșeuri.

Conform unei statistici, doar 7% dintre botoșăneni colectează selectiv deșeurile. Dacă situația nu se va îmbunătăți taxa de salubrizare riscă să se dubleze de anul viitor.

Citeste si:

Facebook Comments