Colţ de rai în mijlocul pădurii. Legenda Schitului Oneaga

Schitul Oneaga, este un colţişor de rai, aşezat în inima pădurii. Departe de civilizaţie, călugării de aici se simt mai aproape de Dumnezeu.

După o funcţionare de 82 ani, schitul a fost desfiinţat printr-o ordonanţa domnească. Legenda spune că motivul desfiinţării schitului a fost oficierea cununiei necanonice dintre Gheorghe Cristescu şi verişoara sa, Pulcheria, fiica marelui logofat Dimitrie Mavrocordat . Aceştia au încălcat astfel canoanele Bisericii Ortodoxe.

Drept pedeapsă pentru călugări bisericuţa din lemn a fost desfacută si transportată în satul Vânători din comuna Gorbăneşti. În poiana pădurii a rămas doar piciorul mesei altarului.

După căderea regimului comunist, ieromonahii de la acea veme au început sa strângă materiale de construcţie pentru o nouă bisericuţă. Au dorit să reînvie în poiana din pădure vechea vatră monahală. Cu banii obţinuţi de la credincioşi au construit primele chilii şi o fântână.

Din păcate drumul până la schit este unul impracticabil, iar acoperişul casei praznicale are nevoie de tablă pentru a rezista iernii. Atât călugării cât şi sătenii fac tot ce lor stă în putinţă să termine lucrările începute, dar mai au nevoie de bani.

Schitul Oneaga oferă o privire către trecut pentru generaţiile următoare.

Citeste si:

Facebook Comments