Comoara bisericească de la Vorona. Secole de cunoaștere și rugăciune adunate în 4000 de volume

Veacuri de cunoaștere au fost adunate la Mănăstirea Vorona.

În așezământul monastic locuit de aproape 500 de ani se află cărți cu o valoare inestimabilă și o vechime de cel puțin două secole. Sunt cărți de rugăciune, volume ce țin de viața religioasă a comunităților românești încă din secolul al XVIII lea, adunate toate într-un mic muzeu și fond de carte al mănăstirii. Pe rafturile bine pregătite, se află astăzi peste 4000 de cărți, cu foi îngălbenite dar măiestrite lucrate și scrise.

Mirosul plăcut de hârtie veche, îmbie orice vizitator să le deschidă cu grijă și smerenie în același timp. Sunt cărți vechi de mai bine de trei sute, printre care și un volum religios din 1715 de la Râmnic dar și o Evanghelie editată la Buda tocmai în 1802. Toate aceste volume păstrate cu sfințenie în muzeu, sunt o adevărată comoară puțin cunoscută a mănăstirii dar și a județului Botoșani, o comoară intrată deja în patrimoniul național.

Aceste cărți de slujbă vechi sunt scrise cu caractere chirilice și impresionează prin frumusețea lor.

Toate sunt lucrate manuale și scrise de cei mai pricepuți artiști ai vremii. Cele mai deosebite, ferecate în metale și stofe prețioase sunt expuse separat într-o mică sală de muzeu a mănăstirii. Acestea au o valoare inestimabilă și au fost aduse la Vorona, în grija maicilor din toată țara.

Acest fond de carte veche, prezent la Mănăstirea Vorona, se datorează în special Patriarhului Teoctist, cel care prin strădania sa a adus carte veche și valoroasă spre păstrare în aceast vechi leagăn monastic botoșănean.

Cărțile vechi și rare de la Vorona, sunt studiate inclusiv de cercetătorii care vor să deslușească atât istoria bisericească a poporului român dar și de cei care studiază vechea scriere chirilică. Fondul de carte de la Vorona este o adevărată comoară culturală a Botoșaniului.

Citeste si:

Facebook Comments