Comoara din adâncurile Botoșaniului. Povestea celui mai fin nisip cuarțos din Europa

Comoara din adâncurile Botoșaniului. Povestea celui mai fin nisip cuarțos din Europa

La Hudești, în extremul nord, aproape de malurile Prutului, bogăția se măsoară în fire de nisip.

Aici în adâncuri, la peste 150 de metri în pământ se află îngropat cel mai fin nisip cuarțos din Europa. Concentrația mare de cuarț dar și culoarea unicat l-au transformat în urmă cu 26 de ani într-una dintre cele mai râvnite resurse de pe bătrânul continent. A alimentat zeci de sticlării din Europa de Est și Centrală, dar mai ales a hrănit mii de muncitori și a adus o faimă internațională industriei sticlei din Dorohoi. Descoperit în anii 50, de geologii epocii comuniste, nisipul alb de la Miorcani dar mai ales de Hudești, este o adevărată comoară a Botoșaniului dar și întregii țări.

Analizele de laborator făcute de-a lungul timpului au scos la iveală, faptul că nisipurile albe de la Hudești, ating perfecțiunea.

Intelectualii locului, cei care au studiat istoria comunei din cele mai vechi timpuri, spun că acest nisipuri cuarțoase, extrem de valoroase sunt rezultatul unor fenomene naturale de acum câteva milioane de ani.

Dincolo de frumusețea și perfecțiunea acestora, nisipurile albe descoperite la Miorcani și apoi la Hudești, au reușit să transforme pentru aproape 4 decenii, satele din nordul județului în așezări prospere. Nisipul cuarțos a hrănit câteva generații, de săteni. Și asta fiindcă din anii 60, nisipul a fost exploatat pe scară largă atât în minele de la Miorcani dar și în exploatările de suprafață de la Hudești. Tone din această valoroasă resursă, alimentau industria sticlei din România, în special de la Dorohoi. Totodată era o materie primă de export renumită în Europa Centrală și de Est. Sute de săteni trăiau de pe urma firelor de nisip extrase din adâncurile pământului.

Oamenii își aduc aminte cu nostalgie, de prosperitatea oferită de nisipurile albe. Era o adevărată binecuvântare să primească salariu în acest colț de țară, unde agricultura era singura alternativă.

Anii de glorie a exploatațiilor de nisip alb ca de altfel și a sticlăriilor din Dorohoi, au apus. Ca de altfel aproape orice industrie în România anilor 90 și cea care necesita resursele de la Hudești și Miorcani, a început să decadă. Odată cu sticlăriile și exploatațiile de nisip, a scăzut și nivel de trai. Mai mult decât atât, deși extrem de valoros și considerat cel mai fin din Europa, nisipul de la Hudești,spun autoritățile locale, zace neexploatat de patru ani.

Decăderea exploatațiilor are ca și cauză, spune pe său site-ul oficial SC Mindo S.A. firma care a exploatat nisipurile cuarțoase de la Hudești, creșterea prețului gazelor naturale, a combustibilor dar mai ales căderea industriei sticlei, care la rândul său a atras o scădere a cererii de nisip cuarțos.

În urma nisipului alb se așterne tăcerea și amintirea unei vieți mai bune pentru sutele de muncitori din nordul județului Botoșani.

 

Citeste si:

Facebook Comments