Comoara din nordul județului lăsată neexplotată. Cel mai fin gips din Europa zace sub pământ la Botoșani

Munții noștri aur poartă iar noi batem din poartă în poartă.

Această veche zicală românească poate fi oricând aplicată Botoșaniului. Numai că de această dată în loc de munți vorbim de lunca Prutului, iar aurul este de fapt o uriașă rezervă de gips, o adevărată comoară în construcții dar și în industria medicală. Acest prețios zăcământ zace neexploatat sub câmpurile arse de secetă din comuna Păltiniș.

Zăcământul a fost descoperit în anii comunismului, de o echipă de geologi trimiși să prospecteze bogățiile solului în anii 80. Rapoartele transmise din gură în gură, arată că de fapt la Păltiniș, se află cel mai pur gips din Europa. Mai mult decât atât, dacă s-ar săpat 100 de ani, depozitul de gips, tot nu ar fi epuizat.

De altfel oricine ar dori o bucată de gips, cu o asemenea puritate, nu ar trebui să sape prea adânc. Gipsul iese la suprafață, pe malurile Prutului, îndemnând parcă să fie extras și să fie transformat în bani și bunăstare de un județ care se luptă cu sărăcia.

Să nu credeți însă că pur și simplu gipsul din acel zăcământ nu interesează pe nimeni. S-ar putea spune doar că pe românii nu-i interesează. Autoritățile locale, spun că în Republica Moldova dar și Ucraina, zonele imediat vecine Păltinișului, gipsul se exploatează cu succes și este valorificat. Culmea, din același zăcământ. O fabrică și o exploatație de gips se află la doar o aruncătură de băț peste graniță, de zăcămintele prețioase și încă virgine de pe teritoriul Românesc.

De altfel și la Botoșani ar fi fost o resursă importantă, dacă nu s-ar fi abandonat proiectul construirii unei fabrici de prelucrare a gipsului, chiar în zonă. Autoritățile locale spun că odată cu căderea comunismului, s-a terminat și odiseea gipsului în nordul Moldovei.

Șefii județului, de cealaltă parte recunosc că o asemenea resursă este o mană cerească pentru județul Botoșani, aflat de mult timp în topul sărăciei.

Mai mult decât atât se pune problema atenționării autorităților centrale de existența acestui zăcământ. Ar urma bineînțeles așteptarea și speranța care moare bineînțeles ultima.

În lipsa unui investitor interesat și încurajat către rezervele de gips de la Păltiniș, cel mai pur zăcământ de acest tip din Europa, rămâne neexploatat.

Citeste si:

Facebook Comments