Comorile Botoșaniului. Venus din Drăgușeni, zeița care aduce faimă județului în toată lumea

Comorile Botoșaniului. Venus din Drăgușeni, zeița care aduce faimă județului în toată lumea

Vechii zei duc faima Botoșaniului în lume. Și nu este doar un misticism gratuit, ci realitate pură. O statuetă veche de 6500 de ani, aflată în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, este o adevărată vedetă în toată lumea. Statueta reprezintă trupul unei femei voluptoase, cu numeroase incizii, în forme diferite și misterioase pe tot corpul. Specialiștii bănuiesc că ar fi o divinitate, o zeiță, venerată de oamenii care au locuit pe teritoriul județului Botoșani.acum 6500 de ani în arealul culturii Cucuteni. Statueta a fost descoperită în anii 60 la Drăgușeni, iar pentru frumusețea sa, a primit numele de „Venus”.

Specialiștii spun că astfel de idoli sau zeițe de lut au fost întâlnite în tot arealul locuit de această misterioasă populație a culturii Cucuteni, atât de bine reprezentată în județul Botoșani. Venus din Drăgușeni este considerată cea mai frumoasă și misterioasă dintre zeitățile culturii Cucuteni.

Cel mai important însă, Venus din Drăgușeni, este o zeitate care face cunoscut Botoșaniul în toată lumea. Această statuetă a uimit patru continente fiind inclusă în mari expoziții de arheologie și istorie din lume, inclusiv din Statele Unite, Vatican, Marea Britanie sau China. O copie a acesteia este expusă permanent la Muzeul Național din Mexic.

Venus din Drăgușeni, vechea zeiță Cucuteniană de la Botoșani, suscită și astăzi interesul oamenilor de știință prin simbolistica pe care o ascunde în lutul desăvârșit acum 6500 de ani. Cultura Cucuteni este una dintre cele mai uimitoare, impresionante și misterioase culturii ale Europei neolitice și eneolitice, foarte bine reprezentată în județul Botoșani, unde s-au descoperit numeroase așezări și vestigii. Venus de la Drăgușeni poate fi admirată oricând de botoșăneni în sala dedicată neoliticului de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani.

Citeste si:

Facebook Comments