Comuna cu un singur asistat social

Comuna cu un singur asistat social

Sărăcia nu-i face să întindă mâna după banii statului.

Culmea o comună din județul Botoșani, considerată unul dintre cele mai nevoiașe ale României, se poate lăuda că are doar un singur asistat social. Este vorba despre comuna Leorda, acolo unde oamenii spun că preferă să muncească pentru salariul minim pe economie decât să stea degeaba pe banii statului.

Comuna Leorda, compusă din cinci sate, nu poate fi considerată o unitate administrativ teritorială înstărită.

Oamenii se luptă cu sărăcia și neajunsurile ca în mai toate localitățile rurale din județul Botoșani. Cu toate acestea edilul comunei, spune că oamenilor din Leorda, nu le place să trăiască din banii statului. Comuna are doar un singur asistat social, trecut în acte ca apt de muncă.

Edilul precizează că aproape toți locuitorii comunei preferă să facă naveta în Botoșani sau Dorohoi decât să ceară ajutor social.

Un bun exemplu este Ovidiu Angheluș, un sătean care muncește pe 900 de lei lunar.

Ar fi putut beneficia de ajutor social, fiindcă după ce s-au închis fabricile din vremea comunistă a rămas fără niciun venit. A preferat însă să se angajeze ca gospodar în comună.

Singurul asistat social din comună, un bărbat de 58 de ani din satul Dolina, trăiește într-o sărăcie cumplită.

Are o casă părăginită și probleme de sănătate. Spune că nu poate munci din cauza unei ciroze hepatice care-l sleiește de puteri.

Pe lângă Leorda, în județul Botoșani mai sunt comune care se pot lăuda cu un număr mic de asistați social. Este vorba de Mitoc cu trei beneficiari, apoi Gorbănești și Dersca cu patru beneficiari. Există însă și localități la polul opus.

Comuna Leorda are o populație de aproape 2.750 de locuitori , iar din bugetul Primăriei, se cheltuie aproximativ 1.900 de lei cu ajutoarele sociale de diferite tipuri.

Citeste si:

Facebook Comments