VIDEO! Comunele unde durerea și bunăstarea se împletesc

Și-au lăsat locurile natale, familiile, și-au călcat pe suflet și au bătut mii de kilometri pentru a-și găsi un rost în viață. Aceasta este povestea tristă a mii de botoșăneni care pleacă la muncă în străinătate pentru a-și hrăni familiile.

În special în Lozna și Dersca, sărăcia și lipsa locurilor de muncă a reușit să dezbine sute de familii și să trimită peste hotare aproape 30% din populația acestor localități. Somax TV vă prezintă în exclusivitate un reportaj despre drama dezrădăcinării și a luptei pentru un trai mai bun.

Comuna Lozna, este un loc pitoresc în nordul județului Botoșani, cu oameni harnici și ospitalieri.

Bunăstarea sătenilor poate fi citită încă de la intrarea în localitate. Zeci de case impunătoare, la care mulți doar pot visa, înlocuiesc treptat izbele bătrânești din chirpici. Această bunăstare a oamenilor este plătită scump, cu ani de muncă grea în străinătate, departe de familie și locurile natale.

Autoritățile locale, spun că peste 30% din populația comunei, este plecată la muncă în afară. În special în Italia și Germania. De acolo trimit bani pentru a-i hrăni pe cei de acasă.

Maria Cical, este o tânără din Lozna, care de 11 ani duce dorul părinților.

Era o adolescentă când aceștia au plecat în Italia pentru un trai mai bun. Viața i s-a îmbunătățit, are o casă mare frumoasă și multe lucruri noi. Prosperitatea are însă un preț. Nu știe când va mai apuca să-și vadă părinții acasă.

Maria, are trei copiii dar are grijă și de surorile sale. Soțul este la rândul său plecat la muncă în străinătate. Este stâlpul familiei și se străduie să le aline și celor mici dorul de părinți.

În aproape aceeași situație se află și Angela Mălureanu. Are 32 de ani și șase copii. Se ocupă singură de gospodărie și cei mici. Iarna în special, capul familiei este plecat în străinătate. Muncește din greu pentru a-și hrăni familia.

La doar opt kilometri de Lozna, în localitatea Dersca, situația este asemănătoare.

Fără locuri de muncă, cu traiul precar din agricultură, oamenii își părăsesc căminul și merg la muncă în străinătate.

Plecările masive în Italia au dus chiar la înființarea unei linii de transport directe din Dersca până în Roma.

Pentru copiii rămași acasă în grija bătrânilor sau a rudelor a fost înfiițat chiar și un centru special. Aici cei mici sunt îngrijiți de comunitate, primesc mâncare și sunt atrași către tot felul de activități pentru a mai uita de dorul părinților.

Lipsa locurilor de muncă și dorința oamenilor de a le asigura un trai mai bun copiiilor, face ca fenomenul migrației să continue în localitățile rurale în special. Un cerc vicios în care bunăstarea se împletește cu tristețea și dorul sfâșietor.

 

Citeste si:

Facebook Comments