Concurs inedit în județul Botoșani. Zeci de tineri s-au întrecut la bătut toaca în comuna Vorona

Credința și măiestria pot deveni o chemare către mântuire.

Iar acest lucru a fost dovedit pe deplin de participanții la un concurs inedit desfășurat, duminică, în satul Icușeni din comuna Vorona. Mai precis este vorba de un întrecere de bătut toaca între copii din comună dar și din satele învecinate. Cu mic cu mare, ucenicii de pălimar din toate parohiile au îmbrăcat costumul național, s-au primenit, s-au rugat și au venit să-și arate măiestria în fața a sute de oameni veniți să simtă vibrațiile misterioase și încărcate de spiritualitate ale „colopotului de lemn”. Întrecerea propriu-zisă a avut loc în curtea bisericii din Icușeni. Locul nu a fost ales la întâmplare fiind vorba de un lăcaș de cult simbol al tradițiilor monastice voronene, vechi de aproape 400 de ani. După ce s-au rugat la icoanele din biserică și au făcut sfânta cruce, copii și tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 18 și-au luat ciocanele de lemn, așteptându-și răbdători rândul. Odată ce primul concurent a pășit în fața juriului și a lemnului de toacă, curtea bisericii și întreg satul s-a umplut de o vibrație misterioasă și ademenitoare în același timp. Rând pe rând, puștii și-au arătat măiestria,etalând stiluri și moduri diferite de a face ”clopotul de lemn” să cuvânte.

Concursul de bătut toaca de la Icușeni a fost cât se poate de serios.Mai precis tinerii participanții au fost jurizați de o comisie formată din preoți și intelectuali. Copii și tinerii și-au dat silința să-și arate măiestria și să convingă juriul.

Mult mai importantă, decât victoria, pentru majoritatea ucenicilor pălimari, este însă credința și aceea stare specială pe care numai toaca le-o poate oferi.

Acest concurs inedit reprezintă pentru organizatori o întoarcere către valorile tradiționale și efortul comunității de a păstra moștenirea strămoșească și vechile obiceiuri în fața unei lumi în plină schimbare.

Toți cei care au admirat măiestria participanților, au trăit fiecare lovitură de ciocan pe toacă. Mulți dintre cei prezenți au îmbrăcat costumul național ca simbol al menținerii tradițiilor în vatra satului. Iar sunetul de toacă este o veritabilă lecție de spiritualitate autentică românească.

Nu există probabil om, care să nu fie fascinat de sunetul de toacă. Puțini însă știu adevărata semnificație a acestui obicei tradițional. Preotul Andrei Bucșă, spune că de fapt este o chemare la slujbă cu adânci semnificații.

După ce toți concurenții și-au arătat măiestria, juriul a deliberat. Câștigătorii s-au ales cu premii în bani și bunătăți. Ceilalți nu au plecat nici ei cu mânca goală, fiind omeniți cu suc, cozonac dar și cu diplome. Evenimentul aflat la a treia ediție a fost organizat de Primărie cu sprijinul parohiilor din zonă. Micii ucenici se pregătesc serios de pe acum pentru ediția de anul viitor.

Citeste si:

Facebook Comments