Consumul de etnobotanice din județul Botoșani este la cote alarmante

Consumul de etnobotanice din județul Botoșani este la cote alarmante. De aceea combaterea şi consumul de droguri şi substanţe psihoactive trebuie să rămână în atenţia autorităţilor judeţului. Aceasta este și concluzia prefectului Dan Nechifor, care mai spune că cifrele privind numărul de cazuri gestionate de diverse instituţii rămâne îngrijorător.

O sinteză realizată la nivelul Prefecturii arată că, în lunile martie şi aprilie, la DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani au fost înregistrate în total 60 de dosare penale având ca obiect infracţiuni la legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, din care 26 în luna aprilie. În doar cele două luni au fost constatate 50 infracţiuni (cu tot atâţia făptuitori) de deţinere de droguri de risc, substanţe etnobotanice sub formă vegetală în vederea consumului propriu.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani a gestionat 41 de noi fişe de urgenţă medicală şi admitere la tratament pentru tot atâtea persoane (din care 17 în luna aprilie), pentru consum de etnobotanice, tentative de sinucidere, consum de alcool sau barbiturice.

Prefectul Dan Nechifor a emis în luna martie două ordine privind luarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea/eliminarea consumului/ofertei de droguri şi substanţe psihoactive, solicitând raportări lunare de la instituţiile cu responsabilităţi în domeniu.

În perioada de referinţă au desfăşurat acţiuni de control mai multe instituţii, printre care Inspectoratul de Jandarmi, IPJ, poliţiile locale din Botoşani, Dorohoi, Darabani şi Săveni, DSVSA şi birourile vamale de la Stânca şi de la Rădăuţi-Prut, unde verificările s-au realizat şi cu ajutorul echipelor canine.

Citeste si:

Facebook Comments