VIDEO! Copii, căutăm părinți

80 de copii, își caută părinți!

Sună ca un anunț la mica publicitate, dar este o realitate. 80 de copilași abandonați de familii în centrele de plasament din Botoșani au devenit adoptabili cu acte în regulă. Au vârste cuprinse între 0 și 13 ani și așteaptă să spună cuiva mamă și tată. Procesul birocratic de adopție s-a simplificat, spun reprezentanții Serviciului de Adopții, motiv pentru care, acești micuți ar putea ajunge mai repede în familii.

Copilăria în casa de copii, nu oferă o șansă la o viață normală micuților abandonați de cei care le-au dat viață. Cu puțin noroc, copiii nimănui ajung la asistenți maternali, dar cea mai bună șansă de viitor pentru acești micuți este adopția. Birocrația excesivă și poate indiferența autorităților, lovesc dur familiile care își doresc să adopte un copil și să-i ofere o viață normală. Procesul birocratic s-a mai simplificat din 2016, sau cel puțin așa susțin reprezentanții Serviciului de Adopție.

Prin hotărâri judecătorești, 80 de copii au devenit adoptabili ceea ce înseamnă că în orice moment ei pot intra în potrivire cu o familie aptă să adopte.

Pentru a putea deveni părinții unui copil prin procedura de adopție, o familie trebuie să parcurgă mai multe etape. Prima dintre ele este o evaluare, ulterior este necesară obținerea unui atestat de adopție, iar partea cea mai grea, abia urmează.

Totul depinde de așteptările familiei și de profilul copiilor. Din cei 80 de copii adoptabili, puțini sunt cei de vârstă mică, până în 3 ani. Cele mai multe familii doresc un copil perfect sănătos, iar mulți dintre micuții abandonați suferă de diverse afecțiuni, unele incurabile.

Sunt și cazuri în care adopțiile au un final nefericit, fie pentru părinți, fie pentru copii. În cursul anului trecut două surori adopate de o familie, au revenit la asistentul maternal pentru că nu au reușit să se integreze în familie.

În 2016, 13 copii din Botoșani au intrat într-o familie, iar în 2017, 14 micuți și-au găsit părinți.

Citeste si:

Facebook Comments