Copiii fără copilărie

Copilăria. Acel univers feeric, în care toate visele pot deveni realitate, toate lucrurile sunt frumoase, în care totul este posibil.

Este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om. Nu sunt griji, nu sunt probleme, nu există suferință. Însă, din păcate, nu toți copii au copilărie. Zeci sau poate chiar sute de copii din județul Botoșani poartă pe umerii mici poveri grele. Sunt copiii ai căror părinți uită care le este menirea și care le creează numai suferință. O mică parte dintre acești micuți și-au găsit însă liniștea departe de familiile lor, printre străini, oameni care le-au intins o mână de ajutor, le-au oferit o masă caldă, un acoperiș deasupra capului și mai mult șansa de a merge la școală și de a-și croi o viață mai bună. La Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgență sunt găzduiți și îndrumați acești copii. Și din păcate, anual din ce în ce mai mulți copii își găsesc liniștea și alinarea aici.

Copiii care ajung la centrul de primire in regim de urgență provin din familii greu încercate de viață sau din familii în care alcoolul și violența sunt la ordinea zilei.

Misiunea psihologilor și specialiștilor din cadrul centrului nu este una deloc facilă.

Psihologii atrag atenția că dacă un copil care a fost abuzat nu este luat în atenție din timp, există riscul ca mai târziu și ei să adopte același comportament ca al părinților abuzatori.

În centru poveștile copiilor sunt diferite, dar fiecare în parte la fel de tristă și dramatică. Unele povești însă depășesc orice limită a imaginației.

Psihologii spun că acestea sunt și cele mai dificile cazuri și că fetițelor molestate le trebui o perioadă foarte îndelungată de timp pentru a-și reveni.

Citeste si:

Facebook Comments