Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuit pe 8 noiembrie, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti. Este o zi pe care Biserica o dedica ingerilor. Sfintii Ingeri sunt pomeniti si saptamanal, in fiecare zi de luni, dar si la fiecare Sfanta Liturghie.

A fost aleasa ziua a opta din luna a noua cum era la inceput, pentru ca cifra 8 este simbolul vietii vesnice – iar ei apartin vesniciei, iar pe de alta parte ne aminteste de cele noua cete ingeresti, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri.

Sfanta Scriptura nu vorbeste clar despre momentul aparitiei lumii ingeresti din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, insa cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Numele Sfantului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El in limba ebraica, inseamna cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfantului Arhanghel Gavriil, Gabriel in limba ebraica, inseamna Dumnezeu este puterea mea.

Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat caderii ingerilor rai; i-a vestit lui Lot pierirea Sodomei si Gomorei; i s-a aratat lui Iacov cand fugea de mania fratelui sau Isav si a vrajitorului Valaam, care dorea sa blesteme poporul Israel; a adus moartea asupra celor intai-nascuti ai Egiptului, pazind in acelasi timp viata celor intai-nascuti ai Evreilor; l-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului; iar conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.

Citiți continuarea articolului pe www.crestinortodox.ro

Citeste si:

Facebook Comments