Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Sfântul Mina este prăznuit de ortodocși pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Este sfântul care îi ocrotește pe păgubiți, se arată grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenți îndeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica “Sfântul Mina” din București, cu credința că vor recapătă ce-au pierdut dacă se roagă la moaștele mucenicului Mina.

Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitala a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Sfântul Mina leapădă haină de ostaș și îmbracă haina pustincului

Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. După puțin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: “Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceștia sa ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de lupta, ca sa înviezi ca un învingător fără sabie“.

Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturisește fără ezitare ca este creștin. Este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credința în Hristos, i s-au tăiat mâinile și picioarele, apoi capul.

Citiți continuarea articolului pe www.crestinortodox.ro

Citeste si:

Facebook Comments