Creștinii ortodocși primesc Lumina Învierii Domnului!

Creștinii ortodocși primesc Lumina Învierii Domnului!

Nu este bucurie sufletească mai mare pentru credincioșii din lumea întreagă ca cea a Învierii Domnului Iisus Hristos! Pentru această sfântă sărbătoare credinciosii s-au pregătit cum au știut mai bine. Au postit, s-au spovedit și au primit sfânta împărtășanie, iar în Săptămâna Mare au mers seară de seară la denii. Mâine seară, bisericile din județul Botoșani își așteaptă enoriașii pentru a lua lumina sfântă și pentru a o duce în casele lor. Slujba de Înviere va începe după ora 11.30, pentru ca dimineață credincioșilor care au asistat la slujbă să li se sfințească bucatele cu care au mers la biserică și din care se vor înfrupta duminică dimineață.

Însă, fără doar și poate cel mai important și cel mai emoționant moment pentru orice credincios este cel când primesc sfânta lumină.

Se știe că pentru acestă Sfântă sărbătoare există și o serie de preparate specifice. Acum se înroșesc ouăle, se prepară pască și cozonac. În județul Botoșani, ca și în alte părți ale Moldovei există și o tradiție privind încondeierea ouălor. La Vlădeni, profesorul Daniela Podariu încearcă să transmită această tradiție din generație în generație, pentru ca ea să dainuie în timp. Ea ne explică și cum se lucrează o astfel de bijuterie.

Mai multe, însă, despre magia sarbătorilor Pascale și despre importanța lor, despre tradiții și obiceiurile specifice, dar și ce trebuie să facem în această perioadă, aflați mâine la Somax TV, începând cu ora 21.00, când se va difuza emisiunea ”Credință și lumină”, realizată de părintele Mihai Macuc.

Citeste si:

Facebook Comments