Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Treime

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Treime

În Lunea Rusaliilor este prăznuită sărbatoarea Sfânta Treime, una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși care îl prăznuiește pe Dumnezeu Cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. 

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, în calendarele româneşti, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. E sărbătoare de cruce roșie în calendarul ortodox, care abundă în superstiții.

Tradițiile strămoșești spun că în ziua de Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, țăranii ies la câmp împreună cu preoții din sate și se roagă și stropesc ogoarele cu apă sfințită, pentru ca roadele pământului să fie bune, iar grindina să nu se abată asupra lor.

De asemenea, în unele zone ale țării se pocnesc ramuri lungi și groase de tei pentru a alunga spiritele rele si duhurile care împiedică rodirea pământului.Cine muncește astăzi la câmp nu va avea parte de rod și va avea ghinion tot anul.

De Sfânta Treime nu se muncește nici în gospodărie, nu se dă gunoiul afară și femeile nu torc. Este o zi de sărbătoare în care toată umea se odihnește și se roagă. Există și o superstiție conform căreia nimeni nu ar trebui să plece departe de casă în această zi.

De Sfânta Treime, să nu te cerți sau să blestemi, pentru a nu se întoarce răul asupra ta. Orice blestem se va prinde, așa că trebuie să treci ziua în liniște și armonie. Toată lumea trebuie să participe azi la Sfânta Liturghie. În zonele rurale, gospodarii își leagă la brâu câte o crenguță de pelin, ce are menirea de a-i feri de rele și dușmani.

Citeste si:

Facebook Comments