VIDEO! Criză de vaccinuri împotriva rujeolei

Vaccinurile împotriva hepatitei B n-au fost singurele lipsuri cu care s-au confruntat medicii şi copiii din judeţ. Aproximativ în aceeaşi perioadă au început să se termine şi cele împotriva rujeolei, boala care a atins un apogeu în ultimele luni. Acum, medicii de familie din Botoşani care mai au aceste vaccinuri pe stoc pot fi număraţi pe degete.La Direcţia de Sănătate nu mai există nicio doză, însă, spun medicii de acolo, în această săptămână ar trebui să ajungă aproape 7000.

Pentru că achiziţia centralizată a întârziat săptămâni bune, rând pe rând medicii de familie au anunţat că nu mai au cu ce să vaccineze copiii. Singura alternativă pentru părinţi a fost farmacia, pentru că de luna trecută și la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani stocurile erau terminate . În aceste condiţii, micuții ce trebuiau vaccinaţi au fost reprogamaţi în timp ce alţii au fost imunizaţi, acolo unde medicii de familie mai dispuneau de câteva doze.

Mâine, spune medicul epidemiolog, ar trebuie să ajungă în judeţ aproximativ 7000 de doze de vaccin. O parte dintre ele vor fi transmise mai departe în teritoriu iar celelalte vor rămâne în depozitul instituţiei pentru eventuale urgenţe, cum au fost multe de la începutului anului.

În primele 5 luni ale anului au fost aproximativ 200 de cazuri de rujeolă, cele mai multe fiind parte din focare.

 

Citeste si:

Facebook Comments