Cum a ajuns România roşie

Cum a ajuns România roşie

Partidul condus de Liviu Dragnea a câştigat alegerile parlamentare, cu un scor de 45%, după cum arată primele estimări. Victoria detaşată a PSD vine însă pe fondul absenţei imense de la urne: doar 39,49% din români au mers la vot, aproape cea mai mică prezenţă la urne de după Revoluţie.

PSD a reuşit să obţină la alegerile parlamentare de duminică cel mai bun scor din istoria partidului: 45%. Această victorie – deja imensă- va fi rotunjită cu încă cel puţin două-trei procente, pentru că PSD va mai primi şi o cotă-parte din voturile partidelor care nu au trecut pragul electoral. Aşadar, există o posibilitate foarte mare ca PSD să guverneze singur. Oricum, chiar şi fără procentele obţinute la redistribuire, partidul condus de Liviu Dragnea are prima şansă la guvernare, dar alături de partidul-frate, ALDE.

Formaţiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să scoată, potrivit primelor estimări, peste 6%, deci guvernarea pare o simplă formalitate, dacă, într-adevăr, rezultatele finale vor confirma sondajele. La polul opus se află PNL. Deşi obiectivul era 30%, liberalii abia au depăşit 20%, scor care îi trimite aproape sigur în Opoziţie, iar planul unei noi guvernări Cioloş pare doar o utopie. USR, partidul antisistem condus de Nicuşor Dan, a reuşit să confirme scorul bun obţinut în Bucureşti la alegerile locale. Peste 9% din voturi a luat Nicuşor Dan la prima strigare, transformându-l în a treia forţă politică din România, deşi partidul a fost înfiinţat abia în primăvară.

Traian Băsescu joacă – ca de fiecare dată- pe muchie de cuţit. După numărare a 99% din procesele verbale, PMP avea 5,06% la Camera Deputaţilor şi 5,34% la Senat. Dacă nu va trece pragul, voturile PMP vor intra în malaxorul redistribuirii, iar PSD va mai câştioga, indiorect, trei-patru procente, deci se va putea instala singur la putere. PSD domină harta electorală pe judeţe: conform actualelor rezultate, în afară de Satu Mare, Mureş, Harghita şi Covasna (câştigate de UDMR), respectiv Cluj, Sibiu şi Alba (PNL), restul judeţelor au votat în principal pentru social-democraţi atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments