Cum au ajuns bugetarii să câştige mai mult decât angajaţii din sectorul privat. Pericolul răsturnării scării valorilor

Cum au ajuns bugetarii să câştige mai mult decât angajaţii din sectorul privat. Pericolul răsturnării scării valorilor

Salarizarea unitară implementată de Guvern de la 1 ianuarie adânceşte prăpastia dintre veniturile medii nete încasate de bugetari, faţă de cei din mediul privat, ecart care se va dubla în următorii trei ani.

Potrivit specialiştilor consultaţi de „Adevărul”, ecartul uriaş este provocat pe de o parte de politicile fiscale care nu ţin cont de economia reală şi de dezinteresul clasei politice, iar pe de alta de faptul că angajaţii din mediul privat nu au reprezentanţi ai salariaţilor care să le apere interesele, aşa cum bugetarii îi au pe sindicalişti.

Diferenţa dintre salariul mediu net pe economie încasat de bugetari, faţă de cei din privat este acum de circa 800 lei şi se va dubla până în 2021. Sectorul privat ar merge mai bine dacă legislaţia nu ar bloca posibilitatea de distribuire, adică încheierea unor contracte colective de muncă. Dar nu la nivel de unitate din mediul privat, pentru că reprezentantul salariaţilor nu poate face mare lucru. Patronul îi poate spune oricând să transmită salariaţilor că, dacă nu le convine, pot să plece. Aici vorbesc de contracte colective pe ramură. Spre exemplu, pentru bugetari sunt circa 6.800 de unităţi care au încheiat contracte colective de muncă pentru aproape circa 950.000 de salariaţi. Statul trebuie să le respecte. În mediul privat există foarte puţine contracte, doar 767 de contracte colective de muncă şi cuprind doar 165.000 de angajaţi dintre cei peste 4 milioane”, a declarat pentru „Adevărul Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Acesta a explicat că singurele pârghii ale statului, creşterea salariului minim pe economie şi politica fiscală, supraîncarcă angajaţii şi descarcă angajatorii.

Dacă în 2017, la 100 lei brut, salariatul încasa 71 lei, azi, la aceeaşi bani, angajatul încasează doar 57 lei. Asta s-a întâmplat cu transferul contribuţiilor. Transferul fiscal înseamnă suprasarcină pe lucrători. Vă spun, dacă salariul minim net pe economie este de 1.162 lei, dar ajutorul social este de 540 lei şi cel care stă acasă mai munceşte pe ici pe colo şi-şi mai completează puţin veniturile, atunci de ce să se mai angajeze? Că ajunge la aceeaşi bani. Politica fiscală nu ajută angajările”, a spus sindicalistul

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments