Cum petreceau botoșănenii 23 august. Foștii oameni ai muncii sunt încă nostalgici

Cum petreceau botoșănenii 23 august. Foștii oameni ai muncii sunt încă nostalgici

Nostalgiii de 23 august pentru botoșăneni.

Dacă pentru generațiile născute după 1990, 23 august este o banală zi calendaristică pentru foștii oameni ai muncii din ”Epoca de Aur” a socialismului, era o zi de sărbătoare cu o mare importanță. Foștii muncitori, sindicaliști sau jurnaliști care au trăit din plin anii comunismului își aduc aminte cum era petrecută ziua de 23 august la Botoșani. În primul rând era o zi pentru care se depuneau eforturi deosebite în fabrici, uzine, școli sau instituții de cultură. Mașina de propagandă se punea în mișcare născând lozinci pentru partidul unic și Nicolae Ceaușescu, iar botoșănenii trebuiau să scoată o producție record, demnă de a fi pomenită și sărbătorită la 23 august.

Urma apoi celebra defilare. Toți angajații fabricilor în special, mai puțin cei din schimburile de noapte erau obligați să se prezinte în salopte,uniforme sau costume populare înarmați cu pancarte, steaguri și alte forme de proslăvire a partidului. Încolonați pe străzi, așteptau coloana oficială cu membrii impozanți ai partidului și urma un întreg spectacol atent regizat dar și bine monitorizat de securiști.

După ce se terminau manifestațiile dedicate regimului, oamenii primeau liber și plecau la iarbă verde în singurele locații în care puteau face un grătar și anume la Baisa sau la Rediu. Berea ca și micii erau cu porția.

Pentru cei mai descurcăreți, 23 august era un bun prilej de a-și rotunji veniturile sau de a face rost de tot felul de materiale și unelete. Profitând că toată vigilența autorităților era îndreptată asupra oamenilor care manifestau și apoi se distrau, unii furau pe rupte din fabrici.

Deși pentru mulți muncitori a fost o adevărată corvoadă defilarea, dar mai ales pregătirea supraproducțiilor de 23 august, majoritatea oamenilor muncii din Botoșani au o nostalgie aparte.

23 august a devenit sărbătoare națională în anii comunismului, marcând ziua de 23 august 1944 moment în care s-a dispus înlăturarea de la putere a mareșalului Antonescu dar și întoarcerea armelor contra foștilor aliați din sfera Axei, în special contra Germaniei Naziste. Este și momentul în care România devenea aliata Anglo-americanilor dar și a Rusiei Sovietice. A fost și primul pas către transformarea României în stat comunist.

Citeste si:

Facebook Comments