Cum se prezintă municipiul Botoșani în cazul unui cutremur

Dezastrul din centrul Italiei, unde localitatea Amatrice a fost pusă la pământ de un seism puternic i-a pus pe foc pe botoșăneni.

Și-au amintit de teribilul eveniment din 4 martie 1977, când zeci de clădiri au fost puse la pământ de cutremur și s-au întrebat ce s-ar întâmpla dacă un astfel de eveniment s-ar produce în viitorul apropiat.

Mai ales că blocurile construite de zeci de ani de zile și șubrezite de timp și de vreme nu au cunoscut decât lucrări de termoizolare. Iar oamenii nu știu care dintre clădirile din municipiu sunt cu risc seismic ridicat, iar după atitudinea unora dintre cei responsabili de acest lucru, nici nu vor ști prea curând.

Cele mai vechi blocuri din municipiu au fost construite la începutul anilor 60- 70, pe străzile Marchian, Octav Bancila, Unirii sau Cuza Voda. Dan Sandu, arhitectul șef al municipiului Botoșani, spune că pe aceste clădiri nici măcar nu s-au făcut expertize, care ar fi trebuit făcute pe banii proprietarilor de apartamente, dacă existau suspiciuni.

Pe 23 iulie 2016, la Botoșani s-au înregistrat trei cutremure cu magnitudini cuprins între 2,5 și 3,3 grade pe scara Richter.

Citeste si:

Facebook Comments