Cuviosul Onufrie, sfântul care și-a dedicat viața credinței, căutat de credincioși din toată țara

Făcătorul de minuni din codrii Voronei

Loc de pelerinaj și moaște făcătoare de minuni în codrii seculari ai Voronei. Dincolo de lumea civilizată, pe potecile tăcute ale pădurilor Voronei, se poate ajunge la un adevărat punct al înălțării spirituale. Printre rugii de fragi și jure, dincolo de crengile și trunchiurile învăluitoare ale bătrânilor copaci, care au apucat să-l vadă chiar și pe vodă Cuza în carne și oase, se află peștera dar și locul de odihnă al unui dintre cei mai misterioși sfinți ai Moldovei. Este cuviosul Onufrie, sanctificat pentru credința și faptele sale de smerenie, dar și pentru o viață închinată divinității și purificării spirituale.

Sfântul Cuvios Onufire, se află înmormântat, sus la schitul Sihăstria Voronei, o mănăstire tainică, la capătul unui drum forestier adâncit prin păduri. În mănăstirea ridicată în secolul al XVII lea de un grup de sihaștrii ruși. În această comunitate, povestesc călugării a poposit în secolul al XVIII lea, un personaj misterios. Un rus, care și-a abandonat toată averea și familia, un guvernator de provincie, care avea de toate pe acest pământ mai puțin liniște sufletească. Și-a lăsat caii de rasă, straiele bogate și saci cu ruble și a plecat în sihăstrie, tocmai în ținuturile Moldovei.

După ce a ajuns la Sihăstria Voronei, Sfântul Cuvios Onufrie a locuit în sihăstrie, adică în sălbăticia codrilor Voronei, într-o peșteră dintr-un versant. Sfântul Onufrie era cunoscut făcător de minuni. Chiar și după moarte. A rămas cunoscută minunea săvârșită chiar unei fiice de domnitor.

După moarte moaștele sale au fost păstrate în Sihăstria Voronei și se spune că mângâie și sunt de folos pentru cei care cer cu credință ajutorul sfântului.

Peștera în care s-a nevoit Sfântul Cuvios Onufire, se află în apropierea Schitului Sihăstria Voronei. Se ajunge însă anevoios, pe cărări tainici, aproape uitate și cunoscute mai ales de călugării de la schit. Drumul până la peșteră este însă unul inițiatic, spiritual, iar natura se desfășoară în toată măreția sa. Nu lipsește pitorescul și plăcerea călătoriei. De altfel călugării spun că peștera este un cunoscut loc de pelerinaj, pentru credincioși din toată țara.

Pe locul unde a fost peștera Sfântului Onufrie, a fost ridicată, de călugări, o frumoasă bisericuță rupestră. Mai mult un loc de închinăciune, unde credincioșii depun lumânări și se roagă cu lacrimi fierbinți pentru ajutor. Se spune că de la Sfântul Onufrie nu ai cum să pleci cu sufletul neîmpăcat și cu inima încărcată. Călugării spune că nobilul rus, transformat în sihastru, este ca un balsam mai ales pentru sufletele rănite.

Citeste si:

Facebook Comments