VIDEO! Descoperiți în fața focarelor de pestă porcină

Cu noi şi noi focare de pestă porcină africană în jur, judeţul n-are nici măcar 10 locuri de incinerare şi neutralizare în caz de apariţie a bolii. Este un capitol la care stăm foarte prost spune şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, care atrage atenţia că instituţia este în alertă de aproape doi ani de zile, timp în care foarte puţine primării au reuşit să se pregătească pentru un astfel de focar.

Potrivit angajaţilor instituţiei, în tot judeţul sunt doar 8 astfel de locuri avizate de medicii veterinari. Alte câteva sunt în curs de avizare însă nu sunt nici pe departe îndeajuns. Mai ales că focarul cel mai apropiat de judeţ a fost la câteva sute de metri de Darabani, în urmă cu doar câteva luni, iar recent, la o distanţă ceva mai mare a apărut un altul, în raionul Căuşeni din Republica Moldova.

În aceste condiţii, reprezentanţii DSVSA menţin toate restricţiile impuse la început şi fac un apel şi către populaţie, mai ales că primul focar a intrat în ţară din cauza unor produse alimentare aduse din Ucraina.

În prezent focare de pestă porcină africană sunt în multe ţări din jur. Cele mai multe, câte 3, sunt în Ucraina, Rusia şi Lituania iar boala a fost identificată şi în ţară, la Satu Mare, pe 13 martie.

Citeste si:

Facebook Comments