Destinația numărul 1 pentru familiile cu mulți copii

Satul care a ajuns celebru în toată România

La aproape 70 de kilometri de municipiul Botoșani, pe artera nordică ce leagă restul județului de ultima graniță a Uniunii Europene, un drum se desprinde la dreapta din șoseaua principală prin pădurile Darabaniului. Dincolo de asfalt și codrii, se află una dintre cele mai râvnite destinații ale familiile nevoiașe din România, de la începutul acestui an. Și asta după ce s-a auzit că micuța comunitate de gospodari a Conceștiului primește coloniști în condiții foarte avantajoase.

Mai precis, încă de la sfârșitul anului trecut, primarul comunei a făcut un anunț care a declanșat o adevărată revoluție demografică în nordul județului. Edilul a promis că dă case gratuit tuturor celor care vin să se mute la el comună. Oferta a fost lansată în disperare de cauză, populația comunei înjumătățindu-se în ultimii 25 de ani, iar previziunile erau și mai sumbre : în 50 de ani mica comunitate din coasta Darabaniului ar fi dispărut de pe harta României. Singura condiție pusă coloniștilor, în schimbul unei case gratuite, era să aibă mulți copii și să fie tineri.

În urma acestui anunț, Conceștiul, un sat despre care chiar botoșănenii nu știau mare lucru, a devenit cunoscut în toată țara. În total au fost alocați bani din bugetul local al comunei, pentru amenajarea sau reabilitarea a 12 case, cumpărate pe teritoriul Conceștiului, în care să poată locui, toți cei care au fost acceptați la selecția cererilor. Toate casele puse la dispoziție în mod gratuit au fost ocupate.

Coloniștii sunt din toate colțurile țării, din Hunedoara, Alba Iulia, Constanța, Iași dar și din județul Botoșani. Odată cu ei coloniștii veniți la Concești au adus și speranța supraviețuirii comunității. Mai precis au venit cu o mulțime de copii, care s-ar putea stabili în comună pe viitor. Zeci de oameni din toate zonele, deși nici măcar nu știau unde trebuie să ajungă, au depus cereri pe adresa Primăriei din Concești, dispuși să o ia de la capăt în nordul extrem al României.

La Concești în urma acestui adevărat proces de colonizare, au venit în special, mame singure cu mulți copii.

Majoritatea au fost abuzate de soți violenți sau vicioși și au sperat că aici la Concești vor găsit liniște și bunăvoință.

Așa a decis să plece de acasă și Claudia Roșu, o femeie cu șase copii din orașul Vulcan,județul Hunedoara. A aflat de la știri că se dau case gratuite într-un sat din județul Botoșani și nu a mai ezitat.

Femeia spune că pentru a scăpa de griji și de scandaluri nu a anunțat pe nimeni și-a luat copii, a urcat în tren și după o zi și jumătate a ajuns la Concești, un loc despre care nici măcar nu știa că există, dar care îi oferea șansa la o nouă viață.

În aceeași situație se află și Valentin Sotir, o mamă de 41 de ani din comuna Deleni, județul Iași. Problemele cu soțul și sărăcia aproape i-au distrus viața. Anunțul că se dau case gratuit la Concești a făcut-o să meargă mai departe. Și-a luat toți cei 8 copii și a plecat fără să mai stea pe gânduri.

Pe lângă cele două femei, în Concești, au mai venit în disperare de cauză și alte oameni din Constanța, Alba Iulia dar și din județul Botoșani. Ciobanul Stelică Filip, nu-și mai găsea locul la el în Săveni. Era nefericit și dorea să înceapă o viață nouă. La Concești a primit o casă gratuit.

Femeile spun că sunt fericite că au ajuns la Concești. Inițial au simțit emoția necunoscutului. Nu știau cum vor fi primiți de oamenii din sat, nu știau dacă se vor descurca sau dacă se vor adapta în noul loc. În special femeile fugite de scandal și bătăi, spun că la Concești și-au găsit cu adevărat liniștea. Sunt impresionate de aerul curat dar și de oamenii primitori.

Bucuroși de altfel de venirea coloniștilor sunt și profesorii dar și conducerea școlii din Concești. Asta în condițiile în care, școala risca să se desființeze, iar puținii învățăcei din sat să meargă la o altă școală la câțiva kilometri.

Mai mult decât atât copii veniți în comună pot forma chiar două clase în plus, iar profesorii spun că deși au ajuns abia de două luni în comună, cei mici s-au integrat perfect și chiar au legat prietenii.

În total au sosit la Concești, 12 familii cu 58 de copii. Copii de liceu merg la liceul din Darabani. Colonizarea de la Concești, este un fenomen unicat în istoria contemporană a României și ar putea reprezenta o soluție pentru satele depopulate și îmbătrânite, în special pentru cele din nordul județului.

Citeste si:

Facebook Comments