Dimitrie Iov, omagiat la Flămânzi

Eveniment cultural deosebit

Eveniment cultural deosebit, marți , la Flămânzi. Oameni de cultură dar și localnici l-au omagiat pe Dimitrie Iov, fiu al locului, un cunoscut prozator, scriitor, om politic și jurnalist de la sfârșitul anilor 1800, începutul anilor 1900. Ieri când s-au împlinit 128 de ani de la nașterea sa, la Flămânzi, a fost dezvelit un bust al personalității flămânzene, realizat de sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu. Cel care a avut inițiativa orgănizării acestui eveniment este fostul primar al orașului, Constantin Pitorac.

Fostul edil a înființat chiar și o asociație care poartă numele lui ”Dimitrie Iov”. Bustul a fost sfințit în cadrul unei slujbe speciale oficiate de trei preoți din localitate. La eveniment, pe lângă localnici, au participat și oameni de cultură din județul Botoșani dar și din Republica Moldova.

Dimitrie Iov s-a născut la 9 martie 1888 în satul Uricani din orașul Flămânzi. A urmat Școala Superioară de Comerț din Iași, iar mai apoi a devenit Inspector general al Artelor pentru Basarabia, deputat și prefect de Soroca. Dimitrie Iov a fost și un cunoscut poet, prozator dar și jurnalist. Între anii 1942 -1944 a fost director al Teatrului Național din Iași. A murit la 20 august 1959, la Gherla.

Citeste si:

Facebook Comments