Drama părinților care își cresc copii departe de casă

Drama părinților care își cresc copii departe de casă

De dragul copiilor și pentru un viitor mai bun sute de părinți pleacă la muncă în străinătate.

Sunt nevoiți să își lase copiii acasă în grija bunicilor a rudelor sau a celuilalt părinte. Dar, atât ei cât și micuții lor trăiesc adevărate drame. Mulți spun că dacă salariile ar fi mai mari nu ar mai pleca de lângă copii lor. Cum banii câștigați în străinătate sunt ceva mai mulți părinții reușesc să le ofere copiilor condiții mai bune.

Este și cazul familiei Ursache din comuna Dângeni.

De 10 ani tatăl pleacă la muncă în străinătate pentru a le asigura copiilor săi condițiile creșterii și dezvoltării armonioase. Lucrează într-un parc de distracții și pleacă de aproape două ori pe an pentru a-și întreține familia. Spune că îi este greu dar de dragul copiilor săi ar face orice sacrificiu.

Cât timp este este plecat, soția sa, are grijă de cei doi copilași. Le explică deseori de ce tatăl lor este nevoit să plece.

Mama spune că dacă locurile de muncă din țară ar fi mai bine plătite, niciun părinte nu ar mai fi nevoit să plece de lângă proprii săi copii.

Cei doi copilași, David și Alexandra sunt tot ce au ei mai scump pe lume. Nu vor decât ca acestia să fie fericiți si să nu ducă lipsă de nimic. David are cinci anișori si este la grădiniță. Îi place să scrie, să facă puzzle-uri. Nu îi place când tatăl său este nevoit să plece, este trist dar se bucură stiind că se va întoarce curând acasă pentru a se juca cu el.

Surioara lui are 9 ani și este în clasa a IV-a. Alexandra este o elevă foarte silitoare care-și bucură părinții cu rezultate bune la învățătură. Îi place să scrie, să deseneze și să calculeze.

Potrivit Directorului Agenției pentru Prestații Sociale, Sebastian Tocariu, numai în Botoșani de la începutul acestui an peste 1000 de copii au rămas în grija bunicilor, a mătușilor sau chiar a unui singur părinte. Părinții care pleacă la muncă în străinătate cu contract solicită un formular european în baza căruia pot beneficia de protectie socială în statul respectiv.

De cele mai multe ori însă numărul copiilor cu părinți plecați în străinătate este cu mult mai mare decât cel prezentat în statistici.

Citeste si:

Facebook Comments