VIDEO! Drama unor copii crescuți de o mamă alcoolică

Viață chinuită pentru patru copii din județul Botoșani! De soarta lor se îngrijește o mamă care are mari probleme cu alcoolul. De multe ori, cei mici au fost puși în situația în care să își aducă părintele acasă pentru că uita drumul. Familia care trăiește într-o sărăcie lucie locuiește în satul Costești din Răchiți. Autoritățile spun că îi au în atenție, dar nimic mai mult.

La mai puțin de zece kilometri de oraș, la marginea unei ulițe din satul Costești, comuna Răchiți, într-o căsuță care stă să se dărâme trăiește familia Enache. Au 8 copii. Mânați de sărăcie, cei mai mari, care nu au mai mult de 20 de ani au părăsit casa părintească și au plecat în alte județe.

Tatăl lor a plecat și el la Timișoara unde și-a refăcut viața. Nu a mai venit acasă de ani de zile. În căsuța sărăcăcioasă au rămas patru copii iar cel mai mare dintre ei abia și-a făcut buletinul.

În pragul casei a ieșit astăzi Mădălina. Este mezina familiei. Are doar patru ani. Desculță, înghețată de frig, ne-a spus că mama ei este în sat. Muncește cu ziua iar de ea are grijă o mătușă.

Între timp, a ajuns acasă și mama copiilor. Recunoaște că o duce greu iar în ultima lună nu a reușit să ia nici măcar alocația celor mici pentru că și-a uitat buletinul în spital, la Psihiatrie.

Mama și cei patru copii sunt înghițiți de sărăcie. Se încălzesc cu strujeni. Oricum nu au lemne pentru iarna care se anunță a fi una extrem de rece. Sunt zile în care cei mici cerșesc mâncare de la vecini. Astăzi, pe o masă improvizată, aveau o bucată de mămăligă rece, acoperită de muște.

Acasă i-am găsit pe Mădălina, meziana familiei și pe fratele ei Bogdan care are 8 ani. Timid, băiețelul s-a ascuns, parcă de rușine, în spatele sobei. Singurele lor jucării sunt primite de la vecini.

Primarul comunei, cunoaște situația. Spune că a făcut demersuri să îi ajute și îi are în evidentă . Culmea însă, în prag de iarnă în casa familiei nu erau nici lemne de foc. Au în proprietate o grădină iar din acest motiv nu se încadrează sa primească gratuit.Deși ar putea beneficia de ajutor social, femeia nu a fost îndrumată să facă demersurile necesare.

Cazul este și în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Așadar, situația este gravă dar monitorizată de la distanță. Autoritățile intervin în situații limită, sau poate când deja este prea târziu. Una peste alta, în continuare familia Enache va trăi din mila vecinilor iar cei mici vor fi nevoiți să își vadă aproape zilnic mama înecată în alcool.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments