VIDEO! Drama unui alt început de an școlar! Toalete în fundul curții, frig și săli insalubre

Noul an școlar pare la fel pentru toți copiii, încărcat de bucuria revederii, de speranță și festivism. La Botoșani însă, dincolo de gardurile liceelor și școlilor de elită, există însă și un alt început de an școlar. Unul care poate ucide speranța și întunecă frumusețea vieții de elev. Un început pe care nu și l-ar dori nimeni, mohorât, trist și plin de neputință.

Somax TV vă invită să urmăriți un reportaj despre un altfel de început de an școlar, unde frigul, toaletele din curte fac casă comună cu elevii, iar mirosul de flori din prima zi de școală este înlocuit cu cel de mucegai. 

Astăzi a început anul școlar în toată România. La școlile și liceele de elită din mediul urban a fost un prilej de mare bucurie. Cu haine mirosind a nou și curat, miile de elevi s-au întâlnit la festivitățile de început de an și au început să-și împărtăşească primele impresii despre vacanță. Dincolo de granițele administrative ale municipiilor, pe ulițele satelor botoșănene, toată culorile acestui tablou frumos de viață școlărească se pierd treptat. La țară, de multe ori, există un astfel de început de an școlar.

În jur de 40 de școlari învață într-un fost cămin cultural

De exemplu, la Epureni, în comuna Ungureni, În jur de 40 de copii au venit să învețe într-un fost cămin cultural, decrepit și dărăpănat. Sunt curați, respectuoşi,unii dintre ei timizi. Vor să învețe și să aibă parte de o viață mai bună. Statul a ales însă să-i răsplătească pe acești școlari cuminți, fii și fiicele țăranilor români, cu ruină și bătaie de joc. Copii de grădiniță din Epureni, dar și cei din clasele primare de la a I a până la a III a se înghesuie într-un fost cămin cultural, din anii ’50,în două cămăruțe insalubre, cu toalete în curte și geamuri sparte.

Beneficiind de numai două camere, spațiul a fost bine drămuit. Într-o încăpere învață copiii de grădiniță. 18 prichindei într-o cămăruță. În cealaltă sală, aproape la fel de mică, sunt comasate clasele I și a II a. Iar după-amiază vin să învețe și aproape să adoarmă cu capul pe bancă școlarii de clasa a III a.

Tavan din placaj, becuri cu scurtcircuit și sală de clasă fără geam

Condițiile din fosta casă de cultură sunt greu de imaginat. Tavanul este din placaj. Corpurile de iluminat sunt de fapt niște fire care ies din bucățile de lemn subțire, la capăt cu niște becuri. Educatoarea de la grădiniță ne spune o poveste șocantă. Becurile se ard foarte des din cauza scurtcircuitelor. Mai departe vă lăsăm pe dvs să trageți concluziile privind riscurile la care se supun copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. În sala de clasă unde învață micuții de școală primară, acoperișul și instalația electrică arată cam la fel. În plus, mai plouă din când în când, prin tavanul de placaj.

Pentru a completa acest tablou al școlii românești de la sat, în secolul XXI, sala în care-și desfășoară activitatea grădinița, nu are un geam. Chiar dacă l-ar avea pe timp de iarnă, camera în care stau micuții este greu de încălzit.

Școala începută de Ministerul Educației zace în paragină de un deceniu

În tot acest timp lângă fostul cămin cultural se află locul în care ar fi trebuit să învețe toți acești copii. Este o școală începută de Ministerul Educației pe care nici după un deceniu nu a reușit să o finalizeze. Și nici nu au oferit posibilitatea autorităților locale să continue lucrărilor. Mai mult decât atât edilul din Ungureni, face apel la parlamentari, guvern și minister pentru a finaliza școala atât de necesară de la Epureni. Tocmai pentru a-i scăpa pe copiii de grădiniță și cei de școală primară de camerele insalubre din fostul cămin cultural.

După numeroase adrese către autoritățile centrale, sătui să mai aștepte, edilii au început din fondurile proprii ale comunei să reabiliteze o altă școală din Epureni, veche din anii 1960. Speră ca până la iarnă să o termine.

 

Citeste si:

Facebook Comments