VIDEO! Durerea de dinți, potolită doar pe bani

Nici măcar copiii nu mai beneficiază gratuit de consultații la dentist. Pentru că fondurile primite lunar de la bugetul de asigurări se termină într-o singură zi, majoritatea părinților sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a-i scăpa pe cei mici de dureri. Nici cabinetele școlare nu mai sunt o soluție. Unul singur a rămas în tot județul.

În jur de 5 consultații gratuite la lună. Pentru atât ajung fondurile decontate de Casa de Asigurări unui medic stomatolog cu care se află în relație contractuală. Pentru că sumele sunt atât de mici încât se termină uneori chiar și într-o singură zi, cei mai mulți nici măcar nu mai încearcă să intre în contract cu instituția.

Cei care o fac încearcă să le explice părinților situația, dar oamenii înțeleg cu greu. Singurul lucru cert este că trebuie să plătească. Sau așteaptă patru, cinci sau chiar șase luni pentru programare.

În lipsa banilor părinții își mai pot duce copiii la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, unde se află singurul cabinet școlar de stomatologie din județ.

Au fost mai multe ,dar rând pe rând toate celelalte s-au desființat după ce medicii au plecat să lucreze în străinătate.

Cabinetul asigură însă în mare parte doar urgențe, fiind finanțat de minister prin intermediul Consiliului Local. În plus, deservește aproape în totalitate doar elevii proprii și preșcolarii de la grădinița de lângă.

Așa că singura soluție pentru părinții botoșăneni este să-și regândească bugetul lunar. Asta în timp ce specialiștii avertizează că incidența bolilor de dinți este într-o creștere susținută de ani de zile și apare la vârste tot mai fragede. În rural situația este și mai gravă. Unii copiii văd pentru prima oară o periuță de dinți doar cu ocazia campaniilor din școli organizate de privați.

Pentru a răspunde cât de cât nevoilor, sumele ar trebui să fie de aproximativ șase ori mai mari. Potrivit șefei CAS Botoșani, în județ, din aproximativ 180 de cabinete doar 52 au contract cu instituția și primesc între 1200 și 1800 lei lunar. Situația a fost și mai gravă în urmă cu câțiva ani când medicina dentară a fost tăiată complet de la finanțare.

Un simplu consult pentru un copil la un cabinet de stomatologie trece de 100 de lei.

Citeste si:

Facebook Comments