E jale în județ! Botoșaniul se confruntă cu o gravă criză din cauza lipsei apei

E jale în județ! Botoșaniul se confruntă cu o gravă criză din cauza lipsei apei

Soluția: rețea de alimentare cu apă din Prut

Apa, lichidul vital atât pentru oameni, cât și pentru animale, a ajuns să fie foarte căutată în ultimii ani în județul Botoșani. Tot mai multe comune se confruntă cu seceta, cu lipsa apei. Unii primari au mers pe varianta puțurilor de suprafață, dar cele mai multe deja au secat. Alții, mai curajoși, au săpat puțuri de mare adâncime și au găsit apă potabilă. Dar și aici, așa cum semnala primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, s-au făcut analize și s-a descoperit că apa nu este potabilă, fiindcă are amoniu. Dar nu ar fi singurul caz de acest gen. Există comune unde s-a descoperit în puțul de mare adâncime sulf, cum ar fi la Hudești.

O întrebare pe care și-o pun mulți primari din județ. Primari care vor să asigure apă potabilă locuitorilor din comunele pe care le conduc. La rândul său, prefectul Dan Nechifor este de părere că soluția de moment sunt puțurile de marile adâncime, până când se va reuși o rețea de alimentare cu apă venit de la Prut. Dar și aceste puțuri nu pot fi realizate decât după ce se face o prospectare a pânzei freatice pentru a fi sigur că sursa de apă este bună și poate fi folosită câțiva ani buni. Iar costurile nu ar fi foarte mari.

Pentru a se rezolva problema apei potabile în județ, cea mai bună soluție rămâne tot realizarea unei rețele de distribuție a apei cu alimentare din râul Prut. Și Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, este de părere că soluția puțurilor de mare adâncime este doar pentru 4-5 ani. De aceea, se lucrează la un Masteplan privind alimentarea cu apă în județ.

Un prim pas pentru rezolvarea acesteei probleme este realizarea unei asociații de dezvoltare. Așa a apărut Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “AQUA” Botoșani, pe scurt ADI AQUA, care deja lucrează la masterplanul pomenit de Costică Macaleți.

Sătenii trăiesc cu speranța că se va realiza acest plan pentru că lipsa apei potabile din județ devine tot mai acută și provoacă multe pagube. Așa cum s-a întâmplat zilele trecute în comuna Sulița, unde sute de kilograme pueti de pește din iazul Sulițoaia au murit din cauza temperaturilor ridicate, dar și pentru că nivelul apei a scăzut foarte mult.

Citeste si:

Facebook Comments