VIDEO! Elevul botoșănean care face adevărate miracole cu puterea minții

Cu ajutorul minții, oamenii pot face adevărate miracole. Iar un elev botoșănean de numai 14 ani este dovada vie a acestui lucru. Ștefan Crețu este un magician al cuvintelor, reușind să decodeze limbi de pe tot mapamondul numai cu ajutorul logicii matematice, a intuiţiei și a unei inteligențe aparte. Ștefan a reușit inclusiv să afle înțelesul unor cuvinte în limbi tribale, obținând medalia de bronz la olimpiada națională de lingvistică.

Toki Pona, limba Gee sau dialectul barasano, sunt pe cât de exotice, pe atât de necunoscute locuitorilor de pe întreg globul pământesc. Nici nu ar fi de mirare, prima este o limbă inventată, a doua este o limbă vorbită doar în Togo, iar barasano știu doar cei 1500 de membrii ai unui trib din Columbia. Ei bine, toate aceste limbi și încă multe altele pot fi descifrate de un elev botoșănean, de numai 14 ani, fără ca măcar să le cunoască.

Se numește Ștefan Crețu, este elev în clasa a VIII al la Colegiul Național AT Laurian și este pasionat de lingvistică. Este un adevărat performer în domeniul științelor exacte, dar încă din clasa a V a, profesoara de limba română i-a remarcat și talentul lingvistic, trimițându-l la prima olimpiadă. Ștefan nici măcar nu știa bine ce se întâmplă dar s-a îndrăgostit la prima vedere, de această știință.

De atunci, Ștefan a studiat lingvistica cu multă pasiune. A lua contact cu numeroase limbi, dialecte, unele chiar dispărute, precum cele din vechea Mesopotamie sau scrierea hieroglifică. Ștefan nu a învățat aceste limbi dar a deprins un sistem de a le descifra folosindu-și inteligența și cunoștințele logico-matematice.

De altfel Ștefan a participat la tot felul de concursuri de profil, inclusiv la olimpiada națională de lingvistică de anul acesta. A reușit performanța de a obține o medalie de bronz, decodând o limbă inventată și două dialecte tribale. Ștefan țintește însă mult mai sus.

Elevul botoșănean spune de altfel că lingvistica și toate mecanismele învățate pot deveni foarte folositoare.

Totodată Ștefan, un personaj foarte popular în rândul prietenilor își dorește să-i uimească învățând de-a dreptul câteva dintre cele mai ciudate limbi pe care le-a lucrat pentru concursuri.

Profesorii lui Ștefan, spun că acesta este un adevărat fenomen. Profesorul de matematică i-a descoperit o sclipire aparte chiar din clasa a V a și se întreabă și astăzi, cum elevul său poate descifra toate acele limbi.La rândul său profesoara de limba și literatura română, cea care-l pregătește pentru olimpiade spune că la Ștefan talentul se împletește cu o muncă susținută dar și cu o polivalență aparte.

După terminarea liceului, Ștefan se vede medic stomatolog sau IT-ist, lingvistica rămânând însă marea sa pasiune.

 

Citeste si:

Facebook Comments