Elveția a ridicat restricțiile pe piața muncii pentru români

Vești bune pentru români! De la 1 iunie 2016 sunt ridicate restricțiile impuse cetățenilor români și bulgari pe piața muncii din Elveția. Și asta în baza Acordului privind libera circulație a persoanelor, semnat între Elveția și Uniunea Europeană.

Astfel, accesul pe piața muncii din acest stat nu mai este limitat prin contingente, iar principiul priorităţii naţionale nu va mai fi aplicat, în cazul angajării unui cetățean român în Confederație. În cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, guvernul elvețian va putea activa o clauză de salvgardare la data de 1 iunie 2017 sau 1 iunie 2018. Această clauză va fi valabilă până la 31 mai 2019. Persoanele care doresc să rămână în Elveția pentru o perioadă mai mare de 90 de zile în vederea desfășurării unei activități lucrative trebuie să solicite un permis de ședere.

Eliberarea permiselor de ședere este de competența autorităților cantonale. Informații detaliate despre formalitățile administrative aplicabile fiecărei solicitări pot fi obținute de la autoritățile cantonale competente.

Citeste si:

Facebook Comments