VIDEO! Eminescu comemorat la Uspenia

Acum 168 de ani, pe data de 15 ianuarie se năștea cel mai de seamă fiul al Botoșanilor. Este vorba, bineînțeles, despre poetul Mihai Eminescu, celebrat la fiecare început de an la biserica Uspenia, acolo unde a primit taina botezului. Și astăzi zeci de oameni de cultură, autoritățile orașului dar și oameni simpli au asistat la Te Deum-ul oficiat în onoarea poetului. Totodată premiile ce au fost oferite în această seară poeților au fost binecuvântate de preoți.

Acum 168 de ani, vedea lumina zilei într-o casă situată la numai câțiva pași de biserica Uspenia, Mihai, fiul căminarului Gheorghe Eminovici. Poetul, considerat un adevărat geniu național, a fost de altfel botezat la Uspenia pe data de 15 ianuarie. De altfel această zi a devenit Ziua Culturii Naționale, în semn de omagiu pentru contribuția adusă poporului român de poetul nepereche.

Tocmai de aceea în fiecare an cu ocazia Zilelor Mihai Eminescu are loc și o slujbă religioasă de comemorare la biserica Uspenia. Și în acest an zeci de oameni de cultură, oficialități dar și simpli botoșăneni au participat la Te-Deum-ul dedicat poetului Mihai Eminescu.

Totodată cu ocazia comemorării zilei de naștere a poetului au fost binecuvântate și premiile oferite câștigătorilor Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”.

Cu această ocazie slujitorii Bisericii au îndemnat pe cei prezenți la promovarea și îmbogățirea culturii dar și la unitate și patriotism.

Printre cei prezenți la slujba de comemorare s-au aflat și persoane emblematice pentru cultura botoșăneană printre care și poeta dar și publicista Lucia Olaru Nenati. Aceștia au scos în evidență faptul că ziua de 15 ianuarie este o veritabilă sărbătoare a culturii românești.

Printre cei veniți să-l omagieze pe poet s-a aflat chiar și un român de origine maghiară. Acesta a muncit la Filarmonica din Botoșani cu ani în urmă dar vine tocmai de la Târgu Mureș, an de an pentru a participa la evenimentele dedicate ”Zilelor Mihai Eminescu”.

Totodată printre cei prezenți la slujba de comemorare s-a aflat și ambasadorul Marii Britanii în România, Excelența Sa, Paul Brummel.

 

Citeste si:

Facebook Comments