Explodează chiriile la locuințele ANL

Chiriașii de la ANL-uri vor fi nevoiți să bage mâna adânc în buzunare!

Prețul modic al chiriei rămâne doar o amintire. Botoșănenii care locuiesc în cele peste 600 de apartamente construite prin Agenția Națională pentru Locuințe vor plăti cu aproximativ 60% mai mult.

Printr-o prevedere legislativă intrată în vigoare din ianuarie 2017, modalitatea de calcul privind chiria la ANL-uri s-a modificat. Astfel, principalele criterii de stabilire a cuantumului chiriei sunt veniturile, suprafața locuinței și vârsta locatarului.

La Locativa, societatea ce are în administrare cele peste 100 de blocuri ANL din Botoșani se fac calcule.

De pildă, persoanele sub 35 de ani vor plăti chirie în funcție de suprafața desfășurată a apartamentului iar în cazul celor care au peste 35 de ani se vor lua în considerare veniturile realizate. Estimativ tarifele vor crește cu 50-60%.

Un alt element de noutate este stabilirea cuantumului chiriei care se va face în euro, și nu în lei, așa cum se proceda până de curând. Va fi luat în considerare cursul valutar de la 31 octombrie din anul anterior.

Un proiect de hotărâre privind stabilirea chiriei va trece și prin Consiliul Local.Iar abia după, chiriașii de la ANL-uri vor trebui să încheie un nou contract.

Unii dintre chiriași au crezut că este vorba de o glumă.

Administratorii locuințelor ANL se așteaptă că o parte dintre locuitori să renunțe la locuințe după aplicarea majorării.

Proiectul de hotărâre privind chiria de la locuințele ANL va fi pus în dezbatere cel mai probabil în ședința de Consiliu Local de la sfârșitul acestei luni.

Citeste si:

Facebook Comments