Fără mulți copii romi în aceeași școală

Fără mulți copii romi în aceeași școală

Fără prea mulți elevi romi în aceeași școală.

Aceasta este cel puțin dorința reprezentaților romilor. Aceștia spun că elevii ar trebuie repartizați în clase cu mai mulți elevi români, pentru a nu exista segregare dar și pentru a fi prevenit abandonul școlar. Totodată reprezentanții romilor au atras atenția că există în județul Botoșani, practic, școli de romi, locuri unde elevii din această etnie reprezintă aproape 80% din totalul populației școlare existente într-o unitate de învățământ.

Totodată romii au cerut în cadrul unei întâlniri la Prefectură pe probleme de incluziune socială, măsuri pentru ajutarea copiilor romi dar și a celor din medii defavorizate, să treacă clasa și mai ales să nu abandoneze școala.

De cealaltă parte consilierii școlari și reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că decizia înscrierii copiilor în școli aparține strict părinților și că de fapt romii decid să-și trimită copii în unități școlare alături de alți co-etnici.

În legătură cu abandonul școlar, reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că au derulat deja mai multe proiecte pentru a-i determina pe elevi să continue studiile.

Din grupurile vulnerabile care abandonează școala dar și a celor care se integrează mai greu fac parte și copii din medii defavorizate dar și cei care s-au născut în străinătate și nu cunosc bine limba sau nu cunosc sistemul de învățământ românesc. Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că abandonul școlar a scăzut față de anul trecut.

 

Citeste si:

Facebook Comments