Fără precedent! Stare de alertă în județ din cauza secetei

Seceta face ravagii în județul Botoșani, care nu s-a mai confruntat cu acest fenomen în ultimii 20-30 de ani.

Datele centralizate de prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi prezentate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă arată proporţiile dezastrului care i-au determinat pe unii dintre primari să ceară declararea stării de alertă. Primarii din Avrămeni şi Rădăuţi Prut vor declararea stării de alertă pentru că astfel se pot debloca rapid fonduri şi se pot efectua achiziţiile necesare.

Zeci de mii de hectare de culturi au fost pârjolite, iar rezerva de apă din sol este aproape inexistentă, ceea ce face ca nici campania de toamnă să nu poată fi începută. Mii de fântâni au secat, situaţie în care 32 de primării se confruntă cu lipsa apei pentru populaţie, iar 40 au rămas fără apă pentru animale.

În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Botoșani, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a anunțat că doar cele două comune, Avrămeni și Rădăuți-Prut, au trimis rapoartele cu situația depe teren. Tot acum s-a mai hotărât ca să se trimită, până vineri, la fiecare unitate administrativ-teritorială din județ, notificări în vederea declarării stării de alertă și în funcție de solicitările primite de la primari să se aprobe sau nu această stare de alertă.

Colonelul Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani, a spus că județul Botoșani nu s-a mai confruntat cu această situație atât de gravă.

Starea de alertă se poate declara pe o perioadă de cel mult 30 de zile, pentru că, dacă se depășesc, se va trece automat la starea de urgență. Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră. Pe aceeași idee, a continuat și prefectul Dan Nechifor care a cerut propuneri din partea celor implicați la modul cum să fie gestionată această stare de alertă.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, a anunțat că a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care a solicitat fonduri pentru unitățile administrativ-teritoriale. Dar președintele CJ Botoșani este de părere că până ce vor fi alocate aceste fonduri este important ca primarii să poată acționa pentru a face unele achiziții.

Pentru că până acum au fost înregistrate doar două solicitări pentru instituirea stării de alertă, prefectul a propus ca să trimită notificări către toate UAT-urile afectate de secetă.

Până în prezent au fost afectate 169 de mii de hectare de teren agricol în diferite grade de dăunare. 32 de primării au invocat lipsa apei pentru populaţie şi un număr de 40 au tras semnale de alarmă pentru că au rămas fără apă pentru animale.

Citeste si:

Facebook Comments