Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

Farmaciile vând antibiotice ca la aprozar! 3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

În urma unei cercetări de piață făcută în perioada martie-aprilie, care a urmărit respectarea legislației specifice din domeniul comercializării medicamentelor, s-a constatat că farmaciile, unele independente, altele făcând parte din lanțuri de mare amploare, vând antibiotice și algocalmin fără rețetă.

Potrivit conf. univ. dr. Costel Stanciu, automedicația este un fenomen îngrijorător, 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinți își tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanții de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulți medici devin agenți de vânzări, fapt care duce la scăderea calității actului medical și la creșterea consumului de medicamente.

”Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizată prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obișnuiți prin campanii de informare și educare, să citească prospectul și să acorde atenție reacțiilor adverse ale medicamentelor! Consumatorii trebuie ajutați sa dobândească capacitatea de a obține, procesa și înțelege informații de bază cu privire la sănătate și la serviciile de sănătate, dar și capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sănătate. Reclama la medicamente trebuie permisă numai în farmacii, instituții medicale, în publicații de specialitate și la conferințele științifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane”, a precizat acesta.

Din păcate, în urma cercetărilor făcute s-a evidențiat faptul că în marile lanțuri de farmacii primează profitul, adică vânzarea în orice condiții a unei cantități cât mai mari de medicamente, iar aspectele legale și deontologice sunt încălcate frecvent. Excepțiile țin mai mult de seriozitatea unor farmaciști. Totodată, retrimiterea în Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arată că decidenții la nivel de politică națională de sănătate nu sunt preocupați de starea de sănătate a românilor, atâta timp cât Ministerul Sănătății nu verifică modul în care sunt respectate actele normative, încurajând astfel automedicația.

”Ne mișcăm doar când apare durerea și atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 și-i copiem rețeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alții care au aceleași ”dureri”. Alegem aproape întotdeauna calea ușoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră”, spune dr. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de nutriție și sănătate.

 

Sursa: libertatea.ro

Citeste si:

Facebook Comments