Federovici: “PSD va aplica majorările de salarii chiar dacă PNL și Cioloș vor bloca legea la CCR”

Federovici: “PSD va aplica majorările de salarii chiar dacă PNL și Cioloș vor bloca legea la CCR”

Senatorul PSD, Doina Federovici a declarat că dacă PSD va forma viitorul guvern va aplica majorările salariale votate de parlamentari pentru medici și profesori, chiar dacă PNL și primul ministru Dacian Cioloș vor bloca legea la Curtea Constituțională.

Senatorul spune că oprirea plecării medicilor și profesorilor din țară este o chestiune de siguranță națională.

În momentul de față sunt circa 16.000 de medici români care lucrează în spitalele din Europa, în loc să trateze pacienții români. La spitalele din Botoșani nu mai avem medici pentru diverse specializări. Este o criză, o chestiune de siguranță publică. Dacă nu vom mări urgent salariile medicilor și profesorilor vom avea probleme majore în sănătate și educație. Deci chiar dacă primul ministru, Dacian Cioloș, împreună cu PNL au atacat la Curtea Constituțională legea majorărilor salariale, PSD va introduce astfel de creșteri dacă va forma viitorul guvern”, a declarat Doina Federovici.

Șefa PSD Botoșani a mai spus că, săptămâna trecută, președintele partidului Liviu Dragnea a prezentat programul PSD pentru sănătate în care sunt prevăzute majorări salariale importante pentru tot personalul medical.

Ținta noastră e ca din 2018, salariu de bază al unui medic rezident care vine de pe băncile școlii să pornească de la 1.200 euro. La această bază înseamnă că un medic primar gradul V va ajunge la un salariu de bază de 3.600 euro. La asta se vor adăuga veniturile din gărzi și alte sporuri. La asistenții medicali am prevăzut o dublare a salariilor din 2018, iar pentru infirmeri salariile vor începe de la 2.150 lei brut. Acest nivel de salarizare ne va plasa undeva la 60-70% din salariile personalului medical din statele dezvoltate din Europa”, a explicat Federovici.

Săptămâna aceasta, paralamentarii PSD au votat majorări de 15% pentru toți angajații din învățământ, iar pentru medici se prevede ca sporurile să fie calculate la valoarea salariului în plată și nu pe baza salariului din 2009.

Federovici a explicat că impactul real al acestor majorări este de sub 2 miliarde lei. „Guvernul va râmâne în acest an cu 29 de miliarde lei necheltuiți. Acești bani ar fi putut aduce venituri suplimentare la buget dacă ar fi fost investiți în economie. Așadar, bani există. Iar dacă tot avem creștere economică, e foarte important ca ea să se simtă și în buzunarul cetățenilor, pentru a avea mai mulți români în clasa de mijloc”, a mai spus Doina Federovici.

(comunicat de presă)

Citeste si:

Facebook Comments