Fermieri terorizați de porcii mistreți

Fermieri terorizați de porcii mistreți

Animalele distrug culturile agricole

Situație disperată pentru mai mulți fermieri din județul Botoșani din cauza porcilor mistreți. Prefectul Dan Nechifor a primit ieri vizita unor primari însoțiți de fermieri care au cerut să se i-a măsuri împotriva porcilor mistreți ce distrug recoltele oamenilor.

Discuţiile în prezenţa reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor şi ai Gărzii Forestiere, botoşănenii arătând că problemele cauzate de acest tip de vânat sunt mai mari ca niciodată. Aceștia spun că animalele sălbatice merg în turme ce ajung și la 100 de exemplare și distrug sute de hectare de culturi agricole, stricând păşunile şi ajungând să mănânce din gospodăriile oamenilor.

„S-au înmulţit foarte mult şi sunt flămânzi. Nu li se dă de mâncare de către administratorii fondului de vânătoare.”
„Am două săptămâni de când umblu cu maşina pe câmpuri ca să mă apăr de ei. Trec prin toate gardurile, ajung să mănânce la mine în grajd.”
„Am însămânţat 5 hectare de două ori, pentru că au mâncat porumbul din pământ, boabă cu boabă.”
„Nu vrem să se ajungă la un război tacit cu administratorii fondurilor de vânătoare”, au spus revoltați fermierii.

Primarii celor mai afectate localități au solicitat și identificarea unor soluţii pentru despăgubirea fermierilor. Primarul comunei Suharău s-a arătat extrem de revoltat de faptul că există cadru legal ce oferă doar vânătorilor avantaje nu și oamenilor păgubiți.

„Trist este că vin la noi oameni săraci şi în vârstă, care trăiesc de pe un hectar de pământ, devastat acum de mistreţi. Unde să-i trimit eu, ca primar, să depună plângeri şi să scoată documente pentru dosare de despăgubiri, care oricum nu se dau?”, a explicat Marcel Chelariu, primarul de Suharău.

În urma acestor discuții, trimisul Guvernului în Teritoriu a spus că va cere administratorilor fonduriloe de vânătoare să ia- de urgență măsuri pentru a rezolva problema și pentru a lmita pagubele provocare de mistreți. În plus, Dan Nechifor a mai spus că va transmite către guvernați și parlamentari un memoriu, care va fi semnat de toți primarii comunelor afectate, prin care să solicite despăgubiri pentru cei afectați.

„Vă rog să transmiteţi acelaşi mesaj şi prin intermediul Asociaţiei Comunelor din România, pentru că am constatat personal că este bine reprezentată la nivelul Moldovei şi ştie să se facă ascultată. În plus, ceea ce ţine de Prefectură, vă garantez că se va face.”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Potrivit inginerului Adrian Dorofteiu, din cadrul Gărzii Forestiere, la nivelul judeţului Botoşani, sunt aproximativ 1700 de porci mistreţi, iar cota de vânătoare, pentru acest an, a fost dublată la aproape 800 de exemplare, tocmai pentru a se diminua fenomenul pagubelor produse.

Citeste si:

Facebook Comments