Fermierii afectați de secetă ar putea fi despăgubiți

Guvernul României ia în calcul despăgubirea fermierilor afectați de seceta care s-a abătut asupra județului Botoșani. De aceea, a solicitat date privind gradul de afectare a culturilor din județ.

Instituţia Prefectului, împreună cu specialiştii de la Direcţia Agricolă, centralizează în aceste zile suprafeţele totale ale culturilor afectate de secetă. Până la această dată cifrele indică deja o situaţie mai gravă decât cea înregistrată anul trecut.

Situația din aceste an arată că seceta a afectat cu aproximativ 4 mii de hectare de teren de diverse culturi mai mult decât în anul 2015.

Din aceste date reiese că un semnal de alarmă a fost dat încă de atunci și, în aceste condiții, ar fi trebuie luate o serie măsuri la nivelul județului încă din primăvară. Dar, lipsa de interes din partea unor șefi de instituții ale statului a făcut ca în județul Botoșani seceta din acest an să provoace un adevărat cataclism în agricultură și zootehnie. De exemplu, dacă cel puțin sistemul de irigații ar fi fost dat în folosință s-ar fi diminuat destul de mult pagubele produse de secetă.

Acum, în al 12 ceas, prefectul Dan Nechifor a anunțat că va trimite către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația cu suprafețele agricole arse de lipsa apei. Pe 12 septembrie, ministrul

Achim Irimescu a solicitat aceste date privind situația din județul Botoșani în vederea unei eventuale despăgubiri a fermierilor afectați de secetă.

Citeste si:

Facebook Comments