Fostul președinte al CJ Botoșani Florin Țurcanu, încă 30 de zile în arest preventiv

Fostul președinte al CJ Botoșani Florin Țurcanu, încă 30 de zile în arest preventiv

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Florin Țurcanu, va rămâne după gratii încă 30 de zile, potrivit portalului instanțelor de judecată, după ce magistrații Tribunalului Botoșani au prelungit, marți, mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui, acesta fiind acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Fostul șef al CJ a fost arestat preventiv la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au dispus, în luna aprilie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Țurcanu pentru trafic de influență și spălare de bani, scrie Agerpres.

Acesta este acuzat că, în perioada iunie 2013 — septembrie 2014, în calitate de președinte al CJ Botoșani, a pretins și primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Florin Țurcanu, situat în municipiul Botoșani.

Banii și foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell’s Floor SRL, Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL. Acesta a construit casa, beciul, gardul, fosa septică, rețeaua de apă și canalizare și a executat lucrări de finisaje, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar și perdele și o canapea.

În schimbul execuției lucrărilor, Țurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul CJ Botoșani și din cadrul primăriilor Avrămeni și Dîngeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri către firmele Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL, precum și efectuarea cu celeritate a plăților aferente acelor contracte.

De asemenea, Țurcanu i-a promis lui Bîrsan că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul CJ Botoșani cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma Cornell’s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, CJ având calitatea de autoritate contractantă.

 

Sursa: realitatea.net

Citeste si:

Facebook Comments