FOTO! IPS Mitropolit Teofan i-a oferit preotului Partenie Apostoaie distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”

FOTO! IPS Mitropolit Teofan i-a oferit preotului Partenie Apostoaie distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”

Biserica „Intrarea Maicii Domnului” – Vovidenia din municipiul Botoșani, a fost, sâmbătă, 5 mai, în mare sărbătoare.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, grabnic ajutătorul, ale cărui fragmente din sfintele sale moaşte sunt aşezate spre închinare în Sfânta Biserică.

Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele proto​iereu Lucian Leonte, potopop de Botoșani, părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani dar și părintele Partenie-Cristian Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia.. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup psaltic format din elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe”și studenți.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a explicat ce înseamnă să îi slujești lui Dumnezeu ca rob al Lui:

„Fericitul Augustin, mare părinte al Bisericii Apusene, când aceasta nu era despărțită de Sfânta Biserica Ortodoxă, amintea în cuvântul său spunând: «cel care dorește să fie liber este chemat să fie rob al lui Dumnezeu». La cele mai importante momente din viața noastră, preotul rostește robul lui Dumnezeu. La Sfântul Botez, la Sfânta Cununie, la toate Tainele Bisericii se amintește despre robul lui Dumnezeu. Nu există, poate, altă demnitate mai înaltă, alt statut mai de bază pentru cineva care trăiește în această lume decât să fie robul sau roaba lui Dumnezeu. Și acest statut de rob al lui Dumnezeu este izvor inepuizabil de libertate, singura care ne așează cu adevărat în fața lui Dumnezeu.

Un mare sfânt părinte al bisericii Sârbe, NICOLAE VELIM IROVICI amintea că omul este înrobit, în general, de 3 lanţuri: abuzul de putere, abuzul de avere şi abuzul de plăcere. Nu acestea 3 sunt păcătoase şi lanţuri în sine, dar exercitarea lor prin abuz înlănţuiesc pe om într-o robie care nu îl lasă să se înalţe în slava spre Împărăţia Cerurilor.

Să în rugăm pe Dumnezeu să fim robi faţă de el, nu faţă de păcat că fiind robi ai lui Dumnezeu, devenim cu adevărat oameni liberi, iar în Împărăţia Cerurilor nu pot să intre decât oameni liberi.

Dumnezeu nu ne doreşte să fim sclavi, să fim slugi, să fim robi, să fim argaţi! El doreşte să fim vii, să fim prieteni, să fim Dumnezei după har, adică ne doreşe în casă, nu în curte, ne doreşte în palat, nu undeva aruncaţi pe afară, pentru că Dumnezeu nu ţine nimic pentru sine. El doreşe să împartă tuturor tot ceea ce are: harul, frumuseţea, puterile sale, înafară de firea Sa proprie. Dumnezeu ne împărtăşeşte tot şi toate şi doreşte ca această moştenire pe care El ne-o oferă, să fie şi rezultatul străduinţei noastre, şi anume asumarea libertăţii cu responsabilitate, cu frică de Dumnezeu, aşa cum ne-a înzestrat Dumnezeu în darul acestei libertăţi la începutul lumii, AMIN!”

IPS Mitropolit Teofan i-a oferit preotului Partenie Apostoaie distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn al preţuirii şi binecuvântării pentru merite deosebite, pentru activităţile pe care părintele paroh le-a desfășurat în comunitate.

La rândul său, părintele Partenie Apostoaie a dăruit ierarhului o icoană cu chipul Sfântului Efrem cel Nou.

Spre finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Lucian Leonte a adresat un cuvânt de recunoștință:

Vă mulțumim Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit pentru rugăciunile pe care le faceți zi de zi și, ceas de ceas, și ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea sănătate și putere pentru că multe sunt de făcut în ogorul ​M​itropoliei​​

Cu acest prilej, racla cu fragmente din moaștele Sfântului Efrem cel Nou, Sfântului Ioan Rusul și o particică din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina dar și o icoană cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Ignatie au fost puse spre închinare.

La finalul Slujbei au fost împărţite peste 500 de pachete cu alimente şi apă.

Aducem mulțumire acestui sfânt pentru că ne-a binecuvântat prin prezența Sfintelor Moaște, aduse aici de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit pe data de 10 iunie 2017. Mulțumim dumneavoastră dragi creștini și tuturor celor ce se implică în această biserică, tuturor creștinilor care, pe lângă zidirea bisericii sufletești, se fac lucruri frumoase în această biserică, cu ajutorul Maicii Domnului dar și al credincioșilor.A fost o bucurie deosebită! Mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi, dacă nu fizic, măcar cu gândul, şi celor s-au implicat pentru cele 500 de pachete oferite creştinilor. Din nefericire nu au ajuns! Dăm slavă lui Dumnezeu că au fost creştini care s-au rugat Sfântului Efrem. Următorul mare popas este prilejuit de sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul, un alt mare SFÂNT renumit pentru cei bolnavi dar şi pentru cei care nu au loc de muncă, dar şi pentru tinerii plecaţi în străinătate. Dumnezeu să ne aibă în paza Sa!” a transmis preotul Partenie Apostoaie.

 

Citeste si:

Facebook Comments