VIDEO! Francezul care l-a făcut cunoscut Europei pe Eminescu

Au trecut 129 de ani de la moartea geniului literaturii române născut pe meleaguri botoșănene. Poetul, Mihai Eminescu după ce a ars pe rugul creației și al iubirii pentru acest neam, s-a stins, tot într-o zi de 15 iunie pe patul suferinței, la București, departe de meleagurile sale dragi. Astăzi în cadrul comemorării Zilelor Eminescu, a fost premiat la Botoșani,omul care a reușit să-l facă cunoscut pe marele poet într-una dintre cele mai importante țări europene. Se numește Jean Louis Courriol, este profesor universitar și este oficial cel mai bun traducător al poeziei eminesciene în lumba franceză.

Pe data de 15 iunie 1989, la sanatoriul doctorului Șuțu, din București, se stingea din viață, la numai 39 de ani, marele poet Mihai Eminescu. Astăzi la Botoșani, pe meleagurile copilăriei sale de la Ipotești, geniul literaturii române este comemorat. Pe lângă lansări de carte, discuții pe teme filologice și alte activități culturale, la Ipotești a fost premiat și cel mai bun traducător al lui Eminescu, în limba franceză, cel puțin din punctul de vedere al juriului autorizat din România. Se numește Jean Louis Courriol, este profesor universitar la Orleans și a fost mereu fascinant de cultura și literatura română.

Profesorul francez după a primit premiul a mărturisit că a învățat limba româna mai ales traducându-l pe Eminescu dar și pe alți autori printre care Liviu Rebreanu sau Marin Sorescu.

Jean Louis Courriol este de părere că singura șansă de promovare a titanilor literaturii românești este traducerea în limbi de circulație internațională a operei acestora.

Zilele Eminescu vor continua și mâine cu o serie de premii importante dar și cu întâlnirii scriitoricești și momente de comemorare.

Citeste si:

Facebook Comments