Frumoasa moștenire a unei familii de domnitori și mitropoliți lăsată Botoșaniului

Capela Callimachi, bijuteria arhitectonică din preajma Ipoteștilor.

Moștenirea vechilor boieri înobilează ținuturile Botoșanilor. Iar bătrâna capelă Callimachi, din ținuturile Stânceștiului este cea mai bună dovadă. De formă aproape rotundă, această capelă, un vestigiu răsărit din negurile timpurilor, dedicată Sfântului Teodor Sicheotul, a fost construită în 1837 de vornicul Alexandru Callimachi. Este o bijuterie arhitectonică, puțin cunoscută și care a servit drept loc de închinăciune dar și de veșnică odihnă vestitului neam de domnitori și mitropoliți români, Călmașu, transformat sub influența grecească în Callimachi.

De altfel Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu” dar și un apropiat al familiei Callimachi, spune că această capelă a făcut parte dintr-un uriaș complex. Această uimitoare familie boierească care a dat Țărilor Române, patru domnitori și un mitropolit, stăpânea Stânceștiul și a construit aici pe lângă capelă și un uriaș palat dar și o grădină minunată. Capela este singura care a supraviețuit vicisitudinilor timpului, dar și regimului comunist, care a făcut una cu pământul frumosul conac Callimachi. Capela a fost refăcută cu eforturile penultimului moștenitor al familiei, Dimitrie Callimachi, în anul 2004.

Totodată acest conac al familiei Callimachi, care a impresionat atâtea și atâtea personalități, întreținut inclusiv cu valeți și grădinari italieni, beneficia și de o bibliotecă uimitoare, probabil a doua după ce a Academiei Române ca număr de cărți și valoare.

Capela, prin importanța sa culturală și istorică dar și prin frumusețea sa, ar putea oricând fi un obiectiv turistic de interes, mai ales că se află în apropierea Ipoteștiului dar și a cetății de la Stâncești. De altfel Traian Apetrei, spune că un traseu turistic care să cuprindă și Capela Callimachi, ar fi cea mai bună opțiune.

În cripta familiei Callimachi, se odihnesc, mulți dintre principii acestui neam. De altfel pământul Stânceștiului, le era drag acesta devenindu-le proprietate la începutul secolului al XVIII lea când strămoșul lor Teodor Călmașul, un vornic din Câmpulung cumpăra moșia Stâncești pe 150 de lei. Familia boierilor Callimachi, spun documentele a fost iubită de țăranii de pe domeniu. La 1907, în timpul marii răscoale, țăranii de la Stâncești au apărat conacul boieresc de furia răsculaților.

Citeste si:

Facebook Comments