VIDEO! Frumusețea meșteșugurilor tradiționale prezentată la Botoșani

Tradiția și vechile meșteșuguri ale strămoșilor sunt cea mai importantă zestre culturală. Acesta este și mesajul târgului anual organizat la Botoșani, pe Pietonalul Unirii. Evenimentul a adunat și în această primăvară zeci de păstrători ai artei populare din toată țara.

Fără tradiții,aproape că nici nu mai există din punct de vedere spiritual. Tocmai pentru păstrarea acestei moșteniri strămoșești și a frumuseții meșteșugului popular, la Botoșani în fiecare primăvară se organizează unul dintre cele mai importante târguri din Moldova, dedicate artei populare. Astăzi, pe Pietonalul Unirii, reprezentanţi ai Centrului de Creație, Conservare și Promovare a Culturii din Botoșani dar și ai altor instituții de cultură au inaugurat Târgul Meșterilor Populari. Principala misiune a acestui eveniment este tocmai păstrarea acestor frumoase obiceiuri și îndeletniciri.

Zeci de meșteri populari din Botoșani dar și din alte județe ale țări, precum Neamț, Suceava, Vaslui, Harghita au venit să-și arate priceperea în târgul lui Eminescu. Pe lângă țesăturile tradiționale, meșteri au expus și icoane făcute ca odinioară, frumoasele ouă încondeiate, artă în pănuși de porumb, obiecte vânătorești dar și obiecte din piele și lemn, confecționate evident manual,după vechi tehnici transmise din tată-n fiu.

Totodată meșterii au exprimat un îndemn tuturor celor prezenți. Acela de a continua această tradiție și de a nu lăsa să moară aceste obiceiuri. Meșterii au ținut să precizeze că aceste târguri sunt și un îndemn la păstrarea intactă a artei tradiționale și eliminarea tentațiilor de a o moderniza sau schimba.

Meșterii și-au expus creațiile în stand-uri amenajate pe Pietonaul Unirii iar arta lor va putea fi admirată pe toată perioada Zilelor Orașului.

 

Citeste si:

Facebook Comments