Gările de coșmar ale Botoșaniului

Frig de crapă pietrele, întuneric, geamuri lipsa și multă mizerie.

Pare greu de crezut în secolul XXI, dar aceasta este realitatea cruntă a gărilor din județul Botoșani. În aceste locuri întunecate și părăginite, în care nu mai investește nimeni, așteaptă trenurile, înghețați de frig, elevi, slujbași și bătrâni din comunele Botoșaniului.

Somax tv vă invită să urmăriți un reportaj despre condițiile greu de imaginat îndurate zilnic de sute de navetiști în haltele din mediul rural.

Halta Zlătunoaia este una dintre gările din județul Botoșani în care nimeni nu și-ar dori să aștepte trenul. Clădirea cu o arhitectură frumoasă, este lăsată în paragină. Nu mai există geamuri, iar ușile atârnă dezolant. Pentru călători este un adevărat coșmar.

Este frig, întuneric, iar singurele bănci pe care s-ar putea odihni în așteptarea trenului sunt rupte.

Nici măcar bilet nu-și pot cumpăra. Despre toalete nici nu poate fi vorba. În jur doar mizerie, bălți și o iarbă înaltă care sufocă întreaga haltă.

În această gară a bătăii de joc, se adună zilnic zeci de oameni, din satele învecinate care vor să meargă către Iași,Trușești sau Dorohoi. Halta este poarta lor către lume, una însă în care se reflectă nepăsarea.

Cel mai greu le este elevilor, care fac naveta la liceele din Trușești sau Dorohoi. Se trezesc cu noaptea în cap și îngheață de frig. Nu au pe ce sa stea și sunt speriați de bezna din stație. Merg în grup pentru a fi siguri că nu pățesc nimic.

Din cauza lipsei luminii, oamenii sunt speriați. Spun că merg prin beznă către stație și așteaptă trenul ca pe o izbăvire.

Gara din Zlătunoaia a fost odinioară mândria comunei. A fost construită în urmă cu 100 de ani de meșteri italieni, la comanda boierilor care-și aveau moșiile în zonă.

Avea toate condițiile, săli de așteptare, băi, căldură, lumină și personal suficient. Aurel Ailenei, a lucrat toată viața la Căile Ferate Române și își aduce aminte cu nostalgie de vremurile de glorie ale gării.

Gara din Zlătunoaia, din Albesti, dar și alte clădiri părăginite ale haltelor din județul Botoșani, își aștepată neputincioase sfârșitul.

Deși sunt folosite de sute de navetiști, oameni care plătesc bilet pentru aceste călătorii, nimeni nu pare să facă ceva pentru a îmbunătății condițiile în care aceștia călătoresc.

 

Citeste si:

Facebook Comments